2024. április 25. - Márk

Turczi István a közös irodalmi esten

Turczi István, József Attila-díjas író, műfordító, a Parnasszus folyóirat alapító főszerkesztője vendégeskedett kedden a Miskolci Galériában, a Spanyolnátha című lap és a Szépírók Társasága közös rendezvényén.
2008. február 26. kedd 22:37 - Hírextra

A közös irodalmi est már hagyománynak számít a borsodi megyeszékhelyen - mondta Vass Tibor, a Spanyolnátha folyóirat ("művészeti hálóterem") főszerkesztője, az est házigazdája a beszélgetés előtt az MTI-nek.

Hozzátette: a rendezvény célja, hogy főszerepet kapjanak az irodalom középgenerációjának kiválóságai. Emlékeztetett arra, hogy korábban Kukorelly Endre, illetve Petőcz András volt az est vendége.

Vass Tibor elmondta, hogy a Spanyolnátha mint internetes irodalmi és művészeti folyóirat már jól ismert a miskolciak, illetve a kultúrát kedvelők körében. A világhálónak köszönhetően nemcsak Magyarországon, hanem például Kárpátalján, Erdélyben, de Svédországban és az Egyesült Államokban is százak olvassák, s írásaik már nemcsak az interneten találhatók meg.

A lapszámok bemutatója mellett 2007-től negyedévente rendezik meg az irodalmi esteket, a programot a Szépírók Társaságával közösen szervezik - tette hozzá.

Turczi István az MTI-nek azt mondta: szívesen utazott Miskolcra, illetve Borsod-Abaúj-Zemplénbe, véleménye szerint ugyanis az ország számos térségében "csendes, zárkózott érdektelenség tapasztalható" a művészet, illetve az irodalom kapcsán, de ez alól ez a megye és város kivétel; itt "mindig egy kultúraszerető, érzékeny közösség gyűlik össze".

Arról is szólt, hogy életének missziója a generációk, illetve a különböző művészeti területek összekapcsolása, találkozása. Ebben a tekintetben pedig Miskolc kitűnő példa, hiszen itt számos műfaj - így például a képzőművészet, a zene - otthonra talált.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását