2024. április 30. - Katalin, Kitti

Obama a messisás? - Obama mánia

Amerikában a híres politikusok népszerűsége a rocksztárokéval vetekszik; az egyik legfényesebb csillag a 47 éves demokrata párti szenátor, Barack Obama.
2008. február 26. kedd 08:06 - Hírextra
Politológusok, szociológusok, megfigyelők és elemzők igyekeznek magyarázni azt a szenvedélyes imádatot, amellyel a fiatalok, és már nem csak a fiatalok körberajongják a demokrata elnökjelöltségéért küzdő illinois-i szenátort.

A volt first lady, Hillary Clinton tábora - amely néhány hónapja olyannyira magabiztos volt a New York-i szenátor asszony jelöltségében, hogy a február 5-i "szuperkedd" utáni időszakra tulajdonképpen nem is nagyon volt előválasztási stratégiájuk - tehetetlennek látszik Obama növekvő népszerűségével szemben. Az ígéret és a változás - ez a jelszó szerepel Obama választási plakátjain - mindennél édesebb, még Hillary tapasztalatánál is.

Nem egyszerűen az ifjú szavazók lendületéről van szó. A több mint negyedszázada marylandi kongresszusi képviselőként dolgozó Elijah Cummings egy hete azzal vezette be Baltimore-ban Obama fellépését: itt már nem az amerikai elnök megválasztásáról, hanem a világ megváltoztatásáról kell szavazni. Mint mondta, hosszú politikusi pályafutása során nem látott még Obamához fogható jelenséget.

Ez a túlzó vélemény nem kivételes. A szenátor karizmájának többen Hollywood nagyjai közül sem tudnak ellenállni. "Belép egy terembe, és az ember követni akarja, valahová, bárhová" - mondta az Oscar-díjas George Clooney színész egy televíziós beszélgetős műsorban.

"Megteszem, akármit kér (...) fölszedem a földről a papírpoharakat, hogy megtisztítsam az utat előtte" - nyilatkozott a minap Halle Berry, aki 2002-ben első fekete bőrű színésznőként kapta meg az Oscart.

Nemhogy Obama-mánia, egyenesen Obama-kultusz alakult ki. A szebb és jobb világról, az összefogásról és a változás ígéretéről szóló üzenete sokakat felajz. "Fel vagyunk tüzelve" - jelenti ki a szenátor gyakran kampánygyűlésein, amelyeken rendszeresen elájul a hallgatóság egy-egy tagja. Ez utóbbi szokatlan jelenség, már nem egy tévéműsor tárgya volt. Sokan, megfelelő magyarázat híján, arról beszélnek, hogy Obama gyűlésein fülledt a levegő. A fülledtség viszont nem indok a gyakran örjöngő tömegre, arra, hogy többen sírva hagyják el beszédei után a gyűléseket. A napokban az is hír volt, hogy a megnáthásodott Obamát azután is megtapsolták, hogy egy beszédjében szünetet tartott és kifújta az orrát.

A vetélytársak ahol tudják, szívesen nyirbálják az afro-amerikai politikus népszerűségét. Nem sok sikerrel. Hillary Clinton, aki már 11 előválasztási fordulót veszített el egyhuzamban riválisával szemben, legutóbb azt üzente Obamának, hogy "ne komolytalankodjon". Obama erre kettejük múlt heti vitáján megjegyezte: az őt támogató tömegek és a mögötte felsorakozott nagy súlyú politikusok bizony "nem komolytalankodnak". S nemcsak demokratákról, hanem több olyan republikánus közéleti szereplőről van szó, aki szenvedéllyel támogatja Obamát.

A 72 éves John McCain szenátor, vietnami veterán, a republikánus elnökjelöltség várományosa azzal igyekszik kifogni a szelet az ifjú szenátor hajójának vitorláiból, hogy a változás üzenetét üresnek, a demokrata szenátort tapasztalatlannak minősíti. Ez azonban hidegen hagyja a tomboló tömegeket, amelyeket magával ragadnak Obama ígéretei, és nem érdekelnek a részletek.
Ross Avila, a Pennsylvania Egyetem egy végzős hallgatója 2200 mérföldet utazott Iowa, New Jersey és Dél-Karolina államokban, hogy önkéntesként segítse Obama kampányát. Az Obama-hívők ruhákat gyártanak a nevével, volt olyan sportoló, aki futást rendezett Obamáért, és legutóbb egy chicagói művészeti tárlaton vászonfestményeket, sőt még egy videóinstallációt is bemutattak a szenátorról. Se szeri, se száma az Obama-tortáknak, -képeknek, -rajzoknak, sőt -tetoválásoknak és -ékszereknek. Az interneten már olyan blog is olvasható, amelynek az a címe: Obama a messiás?

Obama részben az őt ért támadások hatására már több adatot és konkrétumot sző beszédeibe, hogy ne vádolhassák üres jelszavak ismételgetésével. Egy alkalommal arra intette hallgatóságát, hogy ő sem tökéletes, egyedül nem képes a változás végrehajtására. A lángoló lelkesedés hevét azonban maga Obama sem képes csillapítani, fellépései 10-20 ezezer embert vonzanak, ami az amerikai választási gyűléseken nagy tömegnek számít. Február elején két nap alatt rekord nagyságú, 7,5 millió dollár adományt érkezett kampányszámlájára. Előfordul, hogy gyűlésein egy órán át várnak rá hívei, akik közül sokan boldogok, ha "istenük" közelébe juthatnak és megérinthetik. "Szeretlek" - hangzik el sokak szájáról, amire Obama mosolyogva mindig úgy válaszol: "Én is szeretlek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását