2024. április 25. - Márk

Évente félmillióan a TIT-en

Évente félmillióan tanulnak a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) tanfolyamain - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia és a TIT elnöke az MTI-nek a szervezet márciusban esedékes közgyűlése kapcsán.
2008. február 26. kedd 18:24 - Hírextra

Mint rámutatott, az 1841-ben a Magyar Tudományos Akadémia által alapított társulat, amely több mint másfél évszázada terjeszti a tudományos ismereteket, a XXI. század új kihívásainak megfelelően alakította át tevékenységét. "Több tízezerre tehető a TIT tagsága, emellett nagyon nagy azoknak a száma, akik ugyan nem tagok, de részt vesznek a társulat életében, nem beszélve arról, hogy félmillióra tehető azoknak a száma, akik évente tanfolyamaink valamelyikén vesznek részt. Annak ellenére, hogy költségvetési támogatásunk mindössze 40 millió forint, másfél milliárd forintot forgalmazunk. Ez saját bevétel, a tanfolyamainkból származik" - közölte Vizi E. Szilveszter.

A TIT nagyon fontos feladata az egész életen át való tanulás elősegítése, nem beszélve arról, hogy ez az Európai Uniónak az egyik prioritása. "Korunkban ötévente megfeleződik a tudás, s a versenyképességünket csak úgy őrizhetjük meg, ha ismereteinket újabb és újabb információkkal, adatokkal pótoljuk, frissítjük" - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Mint kifejtette, a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság legfontosabb programjai közé tartozik az idegen nyelvek oktatása is. "Magyarország az utolsó előtti helyett foglalja el az európai uniós tagországok sorában az idegen nyelveket bírók tekintetében. Angol, német és francia nyelvből indítunk tanfolyamokat. Ezek nagyon népszerűek, nagyon nehéz bejutni" - mondta az akadémikus, hozzátéve, hogy évente a TIT-tanfolyamok keretében mintegy harmincezren tesznek nyelvvizsgát. Vizi E. Szilveszter szerint az Akadémiai Kiadó segítségével a TIT-nek a napokban sikerült megjelentetnie CD-n és nyomtatott formában az angol és német nyelvvizsga gyakorlófeladatait. Ez pedig jelentős segítséget jelent majd a nyelvtanulásban.

Mint rámutatott, átképző és továbbképző tanfolyamokat is indítanak. Munkanélküli nők számára például varrótanfolyamokat szerveznek, de a TIT keretében számítógépes ismeretek is elsajátíthatók. "Ezek az abszolút gyakorlati tanfolyamok is azt jelzik, hogy megváltoztak a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal szembeni elvárások, s megváltozott a TIT működése is" - mondta Vizi E. Szilveszter, kiemelve, hogy a TIT ugyanakkor a mai napig megtartotta a hagyományos előadásait. Kifejtette: Ezen alapul a megyei szervezetek tevékenysége, amelyek igénybe veszik az értelmiségieket, akik a legkülönfélébb témákban tartanak előadásokat az érdeklődőknek.

A TIT elnöke nagyon fontos feladatnak nevezte, hogy még olcsóbbá váljanak a társulat nyelvtanfolyamai, ehhez viszont költségvetési támogatás szükséges. "Reményeink szerint a szociális és munkaügyi minisztériummal korábban aláírt együttműködési szerződés keretében kapunk erre támogatást" - mondta az akadémikus, hozzátéve, hogy a TIT-közgyűlésre meghívják Lampert Mónika szociális és munkaügyi minisztert.

Vizi E. Szilveszter kitért a TIT-lapok helyzetére is, amelyek az idén lényegesen kevesebb támogatást kaptak a Nemzeti Kulturális Alaptól, mint 2007-ben. "Az Élet és Tudomány című hetilap, amely az egyik legfontosabb hazai tudományos ismeretterjesztő folyóirat, tavaly még 8 millió forintos támogatást kapott, az idén viszont csupán 3,5 milliót. Az 1869-ben alapított Természet Világa is lényegesen kevesebb pénzt kap, mint tavaly" - hangsúlyozta az akadémikus, aki elfogadhatatlannak nevezte a több milliárdos forrással rendelkező Nemzeti Kulturális Alap döntését egy olyan korban, amikor az ország versenyképessége szempontjából rendkívül megnőtt a természettudományok és mérnöki tudományok jelentősége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását