2024. május 6. - Ivett, Frida

Együttműködési megállapodás az autizmussal élőkért

Az autizmussal élők társadalmi integrációját, az érintettek és családtagjaik sokoldalú segítését szolgáló együttműködési megállapodást kötött a Székesfehérvári Egyházmegye és a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány.
2008. február 26. kedd 19:15 - Hírextra

A megállapodást Spányi Antal megyéspüspök és Mahlerné Köfner Anikó, az alapítvány kuratóriumának elnöke írta alá kedden a székesfehérvári püspökségen.

A dokumentum szerint az alapítvány segíti az egyházmegyét annak tudatosításában, hogy az autizmussal élők számára egyenlő esélyt kell biztosítani az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás és a foglalkoztatás területén, s speciális, fogyatékosságukból eredő igényeiknek megfelelő ellátást kell számukra biztosítani.

A megállapodás szerint az egyházmegye pedig segít megteremteni az autizmussal élők családtagjai számára a speciális képzés feltételeit, az őket ideig-óráig tehermentesítő önkéntes segítők oktatását. Jótékonysági gyűjtésekkel támogatja az autizmussal élők fejlesztését szolgáló eszközök beszerzését, segítséget ad közös hazai-és külföldi pályázatok elkészítéséhez. Továbbá az egyházközségi és önkéntes karitászcsoportok közreműködésével segíti egy autizmus-adatbázis létrehozását.

Mint Spányi Antal hangsúlyozta, az együttműködést azért tartja nagyon fontosnak az egyházmegye, mert jelenleg minden százharmincharmadik gyermek él autizmussal, szenved az egész életen át tartó fejlődési zavarban.

A tízéves múltra visszatekintő alapítvány célja az autizmussal élők életminőségének javítása és társadalmi integrációjuk elősegítése - hangsúlyozta a kuratórium elnöke.

Mint mondta, Tácon és Székesfehérváron már elindítottak egy-egy iskolai integrációs programot, aminek keretében a gyermek támogató környezetben megkapja azt az ellátást, amire szüksége van, s kortársaival annyi időre találkozik, amennyit az egészségi állapota megenged.

Az autizmussal élők ellátásával kapcsolatos gondként említette Mahlerné Köfner Anikó, hogy jelenleg még lassú - két évnél hosszabb időt vesz igénybe - a betegség diagnosztizálása, s így korai szakaszban ritkán kezdődhet meg a fogyatékkal élő gyermek fejlesztése.

Ezen a gondon várhatóan enyhít majd a kormány által szorgalmazott diagnosztikai központok kialakítása, de minél előbb meg kell kezdeni a speciális szakemberek képzését is, ami jelenleg még nincs megoldva - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását