2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Változik a közbeszerzés

Gyorsabbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá válhat a közbeszerzés; az erről szóló törvény újabb módosításának egyeztetése ezen a héten kezdődik. A tervezet márciusban kerül a parlament elé, és májusra várható az elfogadása - írta a Világgazdaság hétfői számába
2008. február 25. hétfő 09:34 - Hírextra
Miután a 2003-as közbeszerzésekről szóló törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, több alkalommal kezdeményezték a módosítását, többek között azért is, mert nem igazán segítette, sokkal inkább hátráltatta az európai uniós források lekötését. A 2004-es EU-csatlakozás óta egyre nő az uniós támogatású projektek aránya a közbeszerzési piacon. A szakértők arra számítanak, hogy ez különösen fölgyorsulhat a mostani, 2013-ig tartó hétéves költségvetési időszakban, amikor a 2004–06-os közösségi keret többszöröse áll Magyarország rendelkezésére. Az uniós forrásfelhasználás kötött határidői miatt tehát rendkívül fontos az eljárások gyors és ezzel együtt szabályos lebonyolítása.

A közbeszerzési törvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatok kiterjednek arra, hogy a nemzeti eljárási rend szűnjön meg, és a közösségi értékhatár alatt azokra a beszerzésekre, amelyeknél a közpénzek elköltésének nyilvánossága indokolt, alkalmazzák az egyszerű eljárást, a jelenleginél magasabb értékhatárokkal. A szakértők szorgalmazzák, hogy az egyszerű eljárásrendben a határidők megfelelő alakításával gyorsan, mintegy hatvan nap alatt el lehessen jutni az eredményhirdetésig, illetve a szerződéskötésig. Így különösen a kisebb értékű beszerzések esetén gyorsulhat a forráslekötés, a kötelező hirdetmény-ellenőrzés megszüntetésével pedig jelentősen csökkennének a kedvezményezettek és az ajánlattevők adminisztratív terhei.

A szakértők azt is szorgalmazzák, hogy valódi szankciókkal sújtsák a tisztességtelen piaci magatartást - olvasható a Világgazdaságban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását