2024. április 24. - György

Szász Emese is olimpikon!

Nem hivatalos számítás szerint a párbajtőröző Szász Emese olimpiai kvótásnak tekinthető. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján megtalálható kvalifikációs rangsorból kitűnik, hogy a hátra lévő három, még figyelembe vehető versenyen - Szász nem tud ki
2008. február 25. hétfő 10:46 - Hírextra
A Honvéd Human Rent vívója - aki a listán pillanatnyilag a harmadik - olyannyira jól szerepelt az elmúlt hetekben, hogy a folytatásban már csak négy pontot tudna szerezni.

Január 18-án indult az a kilenc versenyből álló európai sorozat - benne három duplaszorós Grand Prix-viadal -, melyből mindenkinek a három legjobb eredmény számít be az összesítésbe. Szásznak van egy 64 illetve egy 32 pontot érő diadala, s legfeljebb egy 28 pontos eredményt ejthetne ki, ha megnyerné a következő három Vk-viadal egyikét, ezért ugyanis 32 pont járna.

"Egész pontos számítással nem rendelkezünk, nagyon nehéz követni a pillanatnyi állást, de nekünk az az érzésünk, hogy Emesének már matematikailag is megvan a kvótája - mondta az MTI érdeklődésére Kulcsár Győző szövetségi kapitány. - A jelen állás szerint rendelkezünk egy kvalifikációval és jó esély mutatkozik arra, hogy további egyet is szerezzünk. Mincza Ildi a hétvégén nagyot alakított, jelentősen javított helyzetén a franciaországi győzelmével, de ha neki mégsem nem jönne össze a kvóta, akkor is ott van Nagy Timi esetleges szabadkártyája. A kínaiaknak ugyanis a rendező jogán kvalifikáció nélkül is jár nyolc hely, márpedig most úgy tűnik, hogy ők amúgy is, az eredményeikkel is szinte mindenhol bekerülnek a résztvevők közé, vagyis felszabadulnak kvóták. Ahogy néztük, jelenleg csak férfi párbajtőrben nincsenek részvételt érő pozícióban, ha abban mégis indítanak majd csapatot, azzal is csak három lehetőségük megy el, vagyis öt hely akkor is megmarad."

A szakvezető még hozzátette, hogy Minczának azért is kedvező a helyzete, mert januárban és februárban nem igazán szerepelt jól, így újabb dobogós helyezéssel nagyot léphet előre, míg közvetlen riválisai közül többen már csak kevés pontot gyűjthetnek.

Női párbajtőrben nem rendeznek csapatversenyt Pekingben. Egyéniben 24 vívó indul majd. A kvalifikációs rangsorból az első nyolc helyezett, de országonként maximum két fő automatikusan olimpiai résztvevő lesz. Ezután a módosított listáról Európából három, Amerikából és Ázsiából két-két, Afrikából egy vívó szerez még részvételi jogot. A további helyekre a zónaversenyek legjobbjai - három európai, két-két ázsiai és amerikai, illetve egy afrikai - kerülnek. A területi viadalokon már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban.

A női párbajtőrözők a kvalifikációs időszak zárultáig Tauberbischofsheimbe, Szentpétervárra és Florinába utaznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását