2024. március 29. - Auguszta

Sólyom László részvétet nyilvánít

Részvétét fejezte ki Sólyom László köztársasági elnök Danilo Türk szlovén államfőnek Janez Drnovsek korábbi szlovén köztársasági elnök halála miatt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn az MTI-t.
2008. február 25. hétfő 12:22 - Hírextra
Janez Drnovsek egykori szlovén államfő ötvenhét éves korában, szombatra virradóra hunyt el.

Sólyom László táviratában úgy fogalmaz: Magyarországon Janez Drnovseket, csaknem két évtizedes politikai pályafutása során a szlovén és az egész európai politikai élet kiemelkedő személyiségeként tartották számon.

Miniszterelnökként, majd köztársasági elnökként végzett tevékenységének nagy szerepe volt Szlovénia nemzetközi helyzetének megszilárdításában, politikai stabilizálásában, sikeres gazdasági fejlődésében, a szlovéniai demokratikus intézményrendszer kiépítésében - teszi hozzá az államfő.

Irányítása alatt az ország elérte alapvető külpolitikai céljainak megvalósulását, az Európai Unió és a NATO teljes jogú tagjává vált - olvasható.

Sólyom László a táviratban megemlíti: nagy rokonszenvvel kísérte a volt szlovén elnök darfúri és más nemzetközi kezdeményezéseit.

"A magyar nép és a magam nevében ezúton fejezem ki részvétemet" - zárja Danilo Türk jelenlegi szlovén államfőnek írt sorait Sólyom László köztársasági elnök.

Janez Drnovseket 2002-ben választották meg Szlovénia államfőjévé, miután egy évtizeden át az ország miniszterelnöke volt. Az ország egyik legnépszerűbb politikai személyiségeként segített abban, hogy Szlovénia elnyerje függetlenségét, majd az európai uniós és NATO-tagságot.

1999-ben eltávolították egyik veséjét, amelyen rákos daganat keletkezett. Később az orvosok áttétet állapítottak meg a tüdején és a máján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását