2024. május 2. - Zsigmond

Orbán: Rendkívüli állapotok vannak az egészségügyben

Rendkívüli állapotok vannak az egészségügyben, amire hosszú-hosszú évek óta nem volt példa - mondta Orbán Viktor vasárnap újságíróknak Zalaegerszegen, miután délelőtt Nagykanizsán nyugdíjasokkal, délután a zalai megyeszékhelyen pedig a helyi Parkinson Egy
2008. február 24. vasárnap 19:06 - Hírextra

A Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke a zárt ajtók mögött, mintegy félszáz ember részvételével tartott fórumon elhangzottakat úgy foglalta össze: meghallgatta az egészségügyben dolgozók véleményét a mai állapotokról, amit "átgondolatlan jogszabályalkotás, átgondolatlan intézkedések, átgondolatlan pénzkivonás, zűrzavart eredményező ellenőrzési eljárások" jellemeznek. Az orvosok úgy érzik, hogy a gyógyításhoz szükséges források nem állnak rendelkezésükre, segítség és kormányzati támogatások helyett viszont csak "rendeleteket, ellenőrzést, fenyegetőzést és zsarolást" kapnak.
Ez a helyzet fenntarthatatlan - folytatta. Elmondta, hogy Magyarországon volt közmegegyezés korábban párthovatartozástól függetlenül abban, hogy "az orvosok, a szakmai szervezetek, a betegszervezetek bevonása nélkül nem vágunk bele jelentősebb egészségügyi átalakításokba". Ez a megállapodás szerinte felbomlott.

A rendkívül anarchikus és zűrzavaros helyzetnek az az oka, hogy sem az orvosok, sem az ápolónők, sem más egészségügyi dolgozók, sem a betegszervezetek nem kapnak lehetőséget arra, hogy részévé váljanak a most körvonalazódó új egészségpolitikának, illetve az erről szóló döntéseknek.
"Senki sem kíváncsi a véleményükre, senki sem akarja őket meghallgatni, és végképp senki sem akar hallgatni rájuk, holott egyébként ők működtetik a magyar egészségügyet". Ezen mindenképpen változtatni kell, vissza kell térni a korábbi megállapodásos átalakítások forgatókönyvéhez.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "be kell látnunk, hogy egyetlen kormány sem hordozhatja zsebében a bölcsek kövét, nem gondolhatja úgy, hogy az érintettek nélkül vagy akár ellenére megpróbálhatja átalakítani akár az egészségügyet, akár az oktatásügyet, akár a magyar gazdaságot".

Az orvosok egyetértenek abban, hogy a vizitdíjra, kórházi napidíjra nincs szükség - véli a Fidesz elnöke. Felháborítja őket az a propaganda, ami arról szól, minthogyha a vizitdíjból és a kórházi napidíjból nekik plusz jövedelmük származna. "Bánják, rossznak, károsnak látják, sérti őket, hogy a kormányzat szembefordítja az orvosokat a betegekkel", azt a képet alakítja ki, "mintha a betegek pénzén az orvosok híznának". Ez a szembefordítás olyan rombolást eredményez, amit később "semmilyen okos politika nem lesz képes újjáépíteni" - közölte.

Az MTI kérdésére, hogy mi a véleménye a Veres János kampányfőnökének nevével történt állítólagos visszaélésről - az érintett nevét a Hír TV állítása szerint csupán azért használta fel, hogy ellenőrizzen egy szavazatvásárlásról szóló információt - Orbán Viktor azt mondta: hallott ugyan efelől, de "nem is értem a hírt, meg nem is akarom kommentálni". Hozzátette: minden budapesti hír mesze van tőle, "járom az országot, nem igazodok ki ezekben a bonyolult híradásokban, de nem is követem őket".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását