2024. március 29. - Auguszta

Horgásszunk, vadásszunk a tévéből

Ma már nem meglepő, hogy egyre több tematikus csatorna áll a rendelkezésünkre. Azon, hogy van külön sport, hír, zene, mozi, mese, egyházi, történelmi, pornó, főzős vagy barkács adó már meg sem lepődünk. Lassan nem lesz olyan szabadidős tevékenységünk, ami
2008. február 24. vasárnap 13:30 - Malina Adrienn
Magyar sajátosság, hogy a kábeltelevízió és a tematikus televízió fogalma keveredik, sőt elterjedt a „kistévé” gyűjtőnév is. Sokan nincsenek tisztában a tematikus tévék szerepével. A tematikus televíziók többsége azt a meghatározást adja, hogy egy témára szakosodott, vagy elsősorban érdeklődési kör szempontjából homogén célcsoportot célzó műsorszolgáltatás. Ilyen tematikus televízió például a Viva, a National Geographic, a Spektrum, a Minimax a SportKlub, Sport1, Sport 2 vagy a Hír Tv. Úgyhogy a tévhittel ellentétben a Viasat3-at vagy az ATV nem tematikus csatorna.

Ezek a tévécsatornák a magyar háztartásokba kábelen, műholdon vagy az AM Micro rendszeren keresztül jutnak el, ami alacsonyabb elérést eredményez az országos földi adókénál. Előnyeihez tartozik, hogy a nézők valóban a programokat nézik, és sokkal nagyobb érdeklődéssel teszik mindezt. Ezeknek a csatornáknak a reklámzajszintje jóval alacsonyabb az országos adókénál. Az, hogy mit mennyien néznek nem mindig a minőséget jelenti. Kritizálja-e valaki az Élet és Tudományt csak azért mert kisebb a példányszáma és az olvasótábora, mint a Storyé?



A kelet-közép-európai régióban egy-egy országban jellemzően kevesebb csatorna uralja a piacot, mint Nyugat-Európában. Ez köztudottan nálunk is igaz: a két országos földi kereskedelmi csatorna (RTL Klub és a Tv2) határozza meg a médiapiacot. Míg a nyugat-európai háztartások 70 százalékába átlagosan 10,8 csatorna jut el, addig a kelet-európai régióban ez a szám csak 4,7, Magyarországon, a legutóbbi felmérés szerint mindössze három volt.

A tematikus csatornák leggyakoribb felosztása

Közszolgálat és hírek

Politika, gazdaság, magyar és világszintű események, érdekes emberek, sorsdöntő mondatok és tettek. Olykor unalomba átcsapó hírismétlések, kommentár nélküli képsorok, de a csinos arcok nem hiányozhatnak a stúdióból. Ide tartozik a Hír TV, a BBC World, a CNN, az mtv, m2 és a Duna TV.

Utazás, tudomány, természet

A természet és a tudományok szerteágazó labirintusában segítenek eligazodni tudományos tematikus csatornák. Akiknek nem elég a hírcsatornákon látható "állat" mennyiség, azok a következő adok közül válogathatnak. Animal Planet, a Discovery Channel, a National Geographic Channel, Spektrum, Travel Channel vagy a Reality és a DOQ.

Filmek, mozi

Korai művek, klasszikus siker- és mozifilmek vagy legújabb alkotások. A filmgyártás elmúlt száz évének terméseiből nyújt szórakoztató válogatást előfizetőinknek az HBO, az HBO2, a Filmmúzeum, Film+, a Hallmark vagy akár a VIASAT3.

Mese- és rajzfilmek

A magyar és nemzetközi rajzfilmek mesés világába kalandozhatnak a legkisebbek a Cartoon Network, a Fox Kids (Jetix), és a Minimax csatornáin. A legfélelmetesebb lövöldözős, harcos, kardos robottól kezdve egészen a kedves, ám de értelmetlen Teletubbiesokig lehet válogatni.

Sport

Minden sportrajongó találkozhat kedvenceivel, legyen szó labdarúgásról, atlétikáról, technikai vagy divatos extrém sportokról. Olcsóbb leülni a kanapéra, egy jó hideg sört kivenni a hűtőből és úgy szurkolni, mintha mindenhova követnénk kedvenceinket. Persze az élmény nem ugyanaz, de éljen a technika. Sportcsatornák: Sport1 és Sport2, Sport Klub, SportKlub+ Moteurs, Eurosport, Extreme Sports.

Zene

A zenecsatornákon koncertek, a legújabb klipek és felejthetetlen slágerek láthatók, vagyis zene minden mennyiségben. Régi és mai slágerek, A-tól Z-ig, akár Abba-tól a Zantibárig. Ilyen az MTV, az MTV Hungary, a VIVA, a VH1 vagy a Mezzo.

Pornó

Az egészséges erotika és, ami azon túl mutat. Nem maradhatnak ki a szigorúan 18-as karikával ellátott adók sem. A Hustler TV, a Blue Hustler, az XXX Treme, az XXL, Private Spice vagy a Private Gold.

Pár hete új csatorna indult. Négyszázezer hazai háztartásban fogható a The Fishing & Hunting Channel horgász- és vadásztévé, amely a két időtöltés mintegy háromnegyedmilliós hazai rajongótáborát célozza meg . Az IKO-csoport - amely kilenc országban 13 csatornát működtet - áprilisban Fim+2, Poén! és Sorozat+ néven indít új adókat, valamint terveik szerint ekkor debütál Reflektor nevű sztárcsatornájuk is.

A csatorna indulásakor, a sajtótájékoztatóján kaptam választ a legfontosabb kérdésekre.

Miért pont a horgászat és a vadászat lett a csatorna témája?

A horgászat több mint tízezer éves örökséggel büszkélkedhet, ebből az ősi gyakorlatból fejlődött ki napjaink népszerű sportja. Népszerűsége töretlen a közép-kelet-európai régióban. Ezen régiók horgászszövetségei jelentős és folyamatosan bővülő taglétszámukkal Európa legjobban szervezett szakmai egyesületei közé tartoznak. Magyarországon és a szomszédságában számos horgászatra alkalmas természetes víz található. Ezen kívül a Duna és a Tisza, holtágaikkal és mellékfolyóikkal behálózzák az országot, és a Balaton szintén kiváló horgászhely. Magyarországot gyakran nevezik a ponty hazájának. Fogas, csuka, harcsa, keszeg és egyes vizekben angolna is előfordul, ami évről évre egyre több látogatót vonz hazánkba. A horgászat, ahogy régen úgy ma is megmaradt az átlagember sportjának. Így sok ember űzi ezt a sportot, vagy egyszerűen hobbiként csinálja, és ugyanez a helyzet a vadászattal is. Évről évre egyre több vadász érkezik külföldről hazánkba.

Hogyan áll össze a műsorkínálat? Miket láthatnak majd, akik leülnek tévé elé, és erre az adóra kapcsolnak?

Lesznek tudósítások horgász és vadászeseményekről, elismert horgász- és vadász szakemberek tolmácsolásában. Hazai és nemzetközi horgászversenyek beszámolói. Híres horgász és vadászvidékek a Föld legszebb tájairól, lebilincselő dokumentumfilmek. A legújabb horgász- és vadászfelszerelések, vadásztippek közvetlenül a szakértőktől. Egyszóval színes műsorstruktúra épül fel.



Mivel lehet kedvet csinálni azoknak, akik eddig nem rajongtak a vadászatért vagy a halászatért?

Lesz olyan érdekes műsorunk, amely egy négy epizódból álló különleges műsor a híres színész és egyben legendás vadász, Charlton Heston életének sporteseményeiről számol be, mint például a csapda és kézifegyver versenyek, olyan sztárok közreműködésével, mint Chuck Norris, Luke Perry, Tom Selleck, Jason Priestly és még sokan mások. Egy másik műsorral, a Vadászkutyák sorozattal a vadászok felfeldezhetik a különböző vadászkutya tenyészeteket szerte a világon. Minden rész egy-egy fajta tenyésztési színvonaláról, a fajta eredetéről, rövid történelméről szól.

Rendszeres, napi adások vannak?

Igen, a műsorok a nap 24 órájában láthatók. 60 százalékban horgász és 40 százalékban vadász témákkal jelentkezik. A 18-59 éves férfiak a célcsoportunk.

A „The Fishing and Hunnting Channel” név direkt maradt meg? Nem lett volna jobb egy magyar változat?

Mivel az IKO cégcsoport nem csak Magyarországon sugároz és a The Fishing & Hunting Channel például Romániában is fogható lesz, ezért döntöttünk az angol név mellett. Reméljük így is sokak kedvence lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását