2024. április 28. - Valéria

Erőszakos fiatalok

Négyszáz német pedagógus vesz majd részt márciustól decemberig egy európai program keretében rendezendő továbbképzésen, amelyen arra oktatják őket, miként reagáljanak az iskolákban mind gyakoribb veszélyes helyzetekre, amikor a diákok erőszakosan viselked
2008. február 24. vasárnap 11:33 - Hírextra

Rebecca Freidmann, a berlini szabadegyetemen bevezetett program felelőse elmondta: a pedagógusoknak azt magyarázzák el, hogyan szóljanak az ilyen diákokhoz. A tónus legyen tényszerű, ne tartalmazzon értékítéletet. Pontos stratégia szerint kell eljárni, elemezni kell a helyzetet és a tanárnak ismernie kell saját képességeit is - íme néhány az elvek közül.

Akkor is nagy óvatosságra van szükség, ha feltételezhető, hogy a valamilyen fegyverrel rendelkező diák azt nem akarja ténylegesen használni, hanem csak diáktársai előtt próbálja fitogtatni. Rá kell ébreszteni arra, milyen súlyos a cselekedete és főleg, milyen következményekre vezethet.

Interneten is mind több sértegetés és fenyegetés érkezik az oktatók címére. Ilyen esetekben törekedni kell arra, hogy megértsék a diák motivációit és meg kell próbálni személyesen beszélni vele - mondta Rebecca Friedmann.

A német tanárokat arra is felkészítik ezeken a tanfolyamokon, hogy miként lépjenek fel a diákok közötti konfliktusok esetén, hogyan elemezzék azok okait és milyen eszközöket biztosíthatnak a tanulóknak ahhoz, hogy vitáikat ne erőszak alkalmazásával rendezzék. A képzés színhelye nem egyszer maga az iskolai osztály lesz, bevonják a diákokat is a helyzetgyakorlatokba.

Jürgen Körner, a programot kidolgozó Denzeit intézet elnöke elmondta, hogy a kísérleti tervezetet főleg az Európai Szociális Alap finanszírozza. Ha beválik, az EU más országaiban is alkalmazni fogják.

Az erőszak és az ifjúsági bűnözés az utóbbi időben politikai témává is vált Németországban. Körner professzor elmondta, hogy mintegy tíz éve folynak kutatások a fiatalkorúak körében terjedő erőszak jelenségéről. "Azt tapasztaltuk, hogy ha saját környezetükben erre nem tanítják meg őket, a fiatalkorúak maguktól nem lesznek képesek fékezni erőszakos megnyilvánulásaikat. A fiatalkorú bűnözést sújtó törvények szigorítása, amit egyes politikusok sürgetnek, önmagában nem elegendő, ezért a megelőzési programok nélkülözhetetlenek" - hangoztatta Jürgen Körner.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását