2024. április 30. - Katalin, Kitti

A sötét anyag struktúrát fedezték fel

A világegyetemben valaha talált legnagyobb sötét anyag struktúrát fedezte fel egy 19 csillagászból álló nemzetközi kutató csoport, amely kutatásának eredményét az Astronomy and Astrophysics című amerikai szakfolyóiratban ismertette.
2008. február 24. vasárnap 12:27 - Hírextra

A Hawaii szigetén lévő kanadai-francia-hawaii teleszkóppal (CFHT) felfedezett, 270 millió fényévnyi szálas struktúra - egy fényév 9460 milliárd kilométer - kiterjedése több mint a kétezerszerese a mi galaxisunknak, a Tejútrendszernek - közölte a francia országos világűrtudományi intézet (INSU) közleményében.

Az előző rekord 100 millió fényéves volt.

A csillagászok a sötét anyagot a környezetére gyakorolt gravitációs húzóerőnek köszönhetően fedezték fel. A sötét anyag különbözik a világegyetem tágulását előidéző sötét energiától, amely negatív nyomást fejt ki.

Az asztrofizikusok szerint a világűr 75 százaléknyi sötét energiából, 21 százaléknyi sötét anyagból és mindössze 4 százaléknyi közönséges - neutronok, protonok és elektronok alkotta - anyagból áll.
Ahogyan az emberi test csontváza is röntgensugarak hatására válik láthatóvá, a sötét anyag is ott hagyja a lenyomatát a galaxisok fényében, a gravitációja révén kimutatva jelenlétét - mutat rá közleményében az INSU.

Martin Kilbinger, a kutatásban részt vevő egyik asztrofizikus elmondta, hogy a most mért sötét anyag mérete megfelel a maximális mérési kapacitásaiknak. Lehet, hogy ezek a struktúrák ennél sokkal nagyobbak.

"Elképzeléseink szerint a sötét anyag olyan részecskékből áll, amelyeket nem ismerünk. A közönséges anyaggal való kölcsönhatása igen gyenge. Keresztülhalad a Földön anélkül, hogy bármilyen nyomot hagyna" - mondta Martin Kilbinger.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását