2024. április 27. - Zita

A César-díj két nagy győztese

A francia Oscar-díjnak számító César-díj idei két nagy győztese Abdellatif Kechiche rendező négy szobrocskát elnyerő La Graine et le mulet (A kuszkusz titka) című filmje és a Piaf című francia-angol-cseh produkció, amely 11 jelölés után öt kategóriában bi
2008. február 23. szombat 09:08 - Hírextra
A párizsi Théatre de Chatelet színházban péntek este osztották ki - immár 33. alkalommal - a franca Filmakadémia díjait, amelyet a francia filmes szakma 3500 képviselője húsz kategóriában ítélt oda az előző évben moziba került alkotásoknak.

Az est két nagy esélyese Olivier Dahan Edith Piaf életéről készült filmje és Claude Miller Titok című munkája, amely egy zsidó család drámáját dolgozzza fel. Mindkettő 11 jelölést kapott, de míg az előbbit öt - elsősorban technikai (a legjobb hang, díszlet, jelmez és fényképezés) - kategóriában díjazta a Filmakadémia, a Titok végül csak egyetlen Césart érdemelt ki, amelyet a legjobb női mellékszereplőként Julie Depardieu vehetett át.

A várakozásoknak megfelelően az Arany Glóbusz-díjas Marion Cotillard érdemelte ki a legjobb női alakítás díját Edith Piaf megformálásáért. A 32 éves színésznő a díjkiosztó után egyenesen Hollywoodba repül, ahol vasárnap az Oscar-díj kiosztásán is az egyik legnagyobb esélyesnek számít.

"Olivier Dahannak (a rendezőnek) szeretném megköszönni. Megváltoztattad az életemet, a színésznői pályámat, a világ legszebb szerepét írtad meg nekem és azt kérted, hogy egy teljes élet legyek, ezért a díj természetesen téged illet" - mondta a könnyeivel küszködő színésznő, aki Alain Delontól vette át a Césart.

Az est meglepetése volt Abdellatif Kechiche La Graine et le mulet (A kuszkusz titka) című filmjének elsöprő győzelme, amely öt jelölés után négy művészi kategóriában nyerni is tudott: megkapta a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és az év női felfedezettjének járó Césart. Ez utóbbit a 21 éves Hafsia Herzi vehette át.

A film a legutóbbi velencei filmfesztiválon megosztva elnyerte a zsűri különdíját.

A két és fél órás, sztárok nélkül forgatott alkotás - amelyet eddig 700 ezren néztek meg - egy kultúráját féltő és összetartó, Franciaországban integrálódott arab bevándorló család realista eszközökkel bemutatott története, amelynek kiindulópontja az öregedő munkás családfő, Slimane álma, hogy egy a hagyományos arab ételt, a kuszkuszt kínáló éttermet nyit.

A 47 éves tunéziai származású - eredetileg színész - Kechiche másodszor bizonyult a legjobb francia rendezőnek. L,Esquive (A kitérés) című második filmje 2005-ben ugyanebben a négy kategóriában nyerte el a César-díjat.

A legjobb férfi alakítás díját Mathieu Amalric érdemelte ki a cannes-i legjobb rendezés díját elnyert Julien Schnabel Szkafander és pillangó című filmjében nyújtott alakításáért, az agyvérzés következtében lebénult Jean-Dominique Bauby megformálásért.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart Florian Henckel von Donnersmarck rendezésének, az Oscar-díjas A mások élete című német filmnek ítélte a francia Filmakadémia, és két Césart juttatott Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud Persépolis című fekete-fehér animációs munkájának: a legjobb első filmért és a legjobb adaptációért.

A legjobb francia dokumentumfilmnek járó Césart Barbet Schroeder A terror ügyvédje című alkotása kapta, amely a terroristákat és háborús bűnösöket védő Jacques Verges összetett portréját rajzolja meg.

Roberto Benigni olasz színészt, rendezőt és az idén 80 éves Jeanne Moreau francia színésznőt tiszteletbeli Césarral jutalmazta a francia Filmakadémia.

"Az összes szép olasz nőt elhoztátok Franciaországba, tiétek Carla Bruni, Monica Bellucci és a Mona Lisa" - ironizált Benini, mielőtt egy perces némasággal adózott a közelmúltban elhunyt két nagy filmrendező, Michelangelo Antonioni és Ingmar Bergman emlékének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását