2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kártérítési igénnyel lépnének fel

Mintegy 4600 pécsi és a város környéki ingatlantulajdonos kész rá, hogy kártérítési igénnyel lépjen fel az állammal szemben, ha megépül a NATO-lokátor a baranyai megyeszékhelyhez közeli Tubes-hegyen - tájékoztatta a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) a ko
2008. február 22. péntek 18:21 - Hírextra

Ennyien tettek eddig írásban szándéknyilatkozatot, hogy akár peres úton is érvényesíteni kívánják kárigényüket a tulajdonukban lévő ingatlanok várható értékcsökkenése vagy forgalomképtelensége miatt - áll a radarellenes szervezet Gyurcsány Ferencnek írt és az MTI-hez is eljuttatott levelében.
Hozzáteszik: a követelés összesen akár több tízmilliárd forintra rúghat. Emellett érdemes azzal is számolni, hogy az első nyertes perek után újabb kárigénnyel élők tízezrei léphetnek fel.

A levélírók indoklása szerint az itt élőket továbbra is aggodalommal töltik el a beruházás egészségi, környezeti, hadászati kockázatai függetlenül attól, hogy a kormányzati kommunikáció mindezeket hogyan kezeli. Kevés szó esik arról, hogy a kockázatokon túl az emberek vagyonát, megtakarításait is veszélyezteti egy, a lakókörnyezetükben megépített katonai lokátor.

Az CMM ezúton is hangsúlyozni kívánja a kormány felelősségét a lokátor helyszínválasztásával kapcsolatban, és meg kívánja jeleníteni a helyszínválasztás több százezer ember egzisztenciáját hátrányosan érintő következményét - olvasható a dokumentumban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése a civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult.

Pécsi civil szervezetek 2006 szeptemberben aláírásgyűjtésbe kezdtek egy Tubessel kapcsolatos népszavazás kiírásáért. A tavaly márciusban megtartott referendum érvénytelen lett, ugyanakkor a szavazók többsége elutasította a radar építését. A kormány ezt követően úgy döntött: a Tubesen épül meg a lokátor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását