2024. április 27. - Zita

Indul a derbi a pályán - kezdődik az NBI!

„Ma újra lengnek a zászlók, dübörögnek a dobok…”- szól ismét a szurkolói rigmus, péntek estétől, amikor a Debrecen – Diósgyőr mérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó NBI tavaszi szezonja. Volt idő, amikor ez az alkalom felért egy ki
2008. február 22. péntek 18:50 - Pór Károly
Korábban az egész országot lázban tartotta, hogy milyenek lesznek a télen igazolt új fiúk, mire lesz képes a Fradi, és szurkolók ezrei kígyóztak a pénztárak előtt, hogy jegyet, vagy éppen bérletet válthassanak a tavaszi meccsekre. Ma már a Fradi nem szerepel az első osztályban, a csapatok jó részének nem telik új igazolásokra, és a pénztárak előtt sincsenek kígyózó sorok. Már csak azért sem, mert sok szurkoló azt sem tudja, hogy hova is kell utaznia, ha az első fordulóban látni akarja a papíron hazai pályán játszó kedvenceket. A kötelezően előírt világítás hiánya miatt a Paks Pécsett, a Tatabánya Budapesten a BVSC pályán játssza hazai meccseit, a fővárosi REAC Sopronban, míg a Sopron sehol, ugyanis megszűnt. Ilyenre, hogy egy csapat télen teljesen megszűnik és emiatt csonkán fejeződik be az NB I, 2000 óta nem volt példa (akkor a Szeged dobta be a törölközőt, illetve a Gázszer is, de az agárdi csapat helyén akkor a Pécs folytatta), de elnézve például a REAC haláltusáját nem kizárt, hogy lesznek még ilyen történések a közeljövőben.

Ami örömteli az Kisteleki Istvánnak a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének a derűlátása. Az MLSZ első embere a hétközi Ligakupa találkozók után így nyilatkozott: „A kedvezőtlen időjárás alaposan rányomta a bélyegét a tavaszi nyitányra. Ettől eltekintve nem tartom rossznak a kezdetet, az viszont látható volt, hogy a hosszú, majdnem két hónapos felkészülés után még nem igazán lendültek bele a csapatok a játékba.” – Kissé furcsán hatnak az elnök szavai: az időjárásra hivatkozik akkor, mikor egy hónapja nincs hó, eső sem esett jó ideje, és fagyok sincsenek. Aztán a „nem igazán lendültek bele a játékba” mondat is igen szerencsétlenül hangzik, mert ha majd két hónapnyi felkészülés nem elegendő arra, hogy jó teljesítménnyel rajtoljanak a csapatok, akkor mégis mennyi időre lenne szükség? Aztán had idézzek ide még egy Kisteleki-féle aranyköpést: „A most zajló bajnokság eddig azt bizonyította, hogy nincs igény tizenhat csapatot felvonultató első osztályra.” – Hát igen ez bebizonyosodott, csak akkor jó lenne tudni, hogy hány csapatra is van igazából igény. Korábban ugyanis volt már nekünk 12 csapatos élvonalunk is, de az meg túl kevés volt az akkori hozzá(nem)értők szerint.

És akkor egy kicsit szakmázzunk is, hiszen mégiscsak focizni fognak a fiúk! A tavaszi szezont az MTK kezdi az élről, 4 pontos előnnyel, de ehhez ismét hozzá kell tennünk a fent már említett sajátosan magyaros kifejezést: papíron! Azért csak papíron mert az MLSZ elnöksége 6 pontos levonással sújtotta klubot, amiért Az MTK két játékosának (Németh Krisztián, Simon András) Liverpoolba igazolásakor elmulasztotta kikötni, melyik fél állja az ilyen transzferek után az MLSZ-nek járó összeget, az átigazolási díj 4+1 százalékát. Ha ez a levonás életbe lép, akkor a Honvéd a zöldasztalnál beelőzi az MTK-t. Egyébként erre a pályán is minden esélye megvan Supka Attila gárdájának, ugyanis az MTK csikócsapatának hagyományosan tavaszra fogy el a lendülete (így történt tavaly is). A kék-fehérek mencsvára Hrepka Ádám lehet, aki fél év után tért haza Hollandiából, és tavasszal nagy erőssége lehet a Garami-csapatnak.

A Honvéd legnagyobb téli fogása az egykori ferencvárosi védő Takács Ákos lehet, akit Veljéből szerződtettek a piros-feketék. Mellette még két nevenincs légiós szerepel az érkezett labdarúgók listáján (a bosnyák Esad és a nigériai Adewunmi).

Az elmúlt három év bajnoka, a pénteki nyitó meccsen keleti rangadót játszó Debrecen öt ponttal van lemaradva az MTK mögött. Az élcsapatok közül a legnagyobb átalakulások a Loki keretében történtek a télen, kezdve onnan, hogy a jelenlegi vezetőedző Herczeg András is csak november végétől irányítja a csapatot. Az őszi együttesből külföldre igazolt Sidibe (Belgium – Sint- Truiden) és Dzsudzsák (Hollandia – PSV Eindhoven), de hazatért Angliából a DVSC sajátnevelésű védője Máté Péter, és visszatért Győrből a csatársorba Igor Bogdanovic is. Rajtuk kívül pedig két brazil középpályás Lucas, és Vinicius jelenthet erősítést a tavaszi szezonra nézve.

Debrecenben az érkezőket és a távozókat mérlegre téve megállapítható, hogy talán nem gyengült sokat a bajnok játékos kerete (bár Dszudzsákot nehéz lesz pótolni), de nem is erősödött. Szemben az Újpesttel, ahonnét meghatározó játékos nem távozott, érkezett viszont Fehérvárról Bozsics Mario, Sopronból Györök Tamás, Tatabányáról Hajdú Norbert, Zalaegerszegről Ivan Dudic, Nyíregyházáról pedig Moldovan Tibor. Urbányi István csapata az ősz folyamán egyre javuló formát nyújtott, és ha az új emberekkel kiegészülve ezt tavasszal is folytatni tudják a lilák, akkor a bajnoki cím legnagyobb esélyeseivé léphetnek elő, feltéve persze ha képesek lesznek ledolgozni 5 pontos hátrányukat. Ha egyáltalán valóban létezik ez a hátrány, hiszen levonják azt a bizonyos 6 pontot az MTK-tól, akkor már is más a leányzó fekvése…

Az élcsapatok után most a kiesőjelöltekkel is kellene foglalkoznunk, de tulajdonképpen nincs kivel. A Sopront ugyanis kizárták, így az egyik kieső meg is van. A másik pedig minden bizonnyal a Tatabánya lesz. Habár a jelenleg utolsó kék-fehér gárda 10 játékost igazolt a télen, a magyarok mellett paraguay-i, szerb és mexikói játékosokat, de az igazi világválogatottá formálódó FC Tatabánya így sem valószínű, hogy le tudja dolgozni a Diósgyőrrel szemben meglévő 8 pontos hátrányát.

Így fest tehát a mi kis premier ligánk, néhány perccel a 19 órás tavaszi nyitómeccs, a Debrecen – Diósgyőr derbi előtt. „Jó estét, jó szurkolást”, lengjenek a zászlók, dübörögjenek a dobok!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását