2024. május 2. - Zsigmond

Film Wittner Máriáról

Wittner Máriáról készített portréfilmet Siklósi Beatrix és Matúz Gábor; az 1956-ban halálra ítélt politikus életéről szóló, 80 perces alkotás premierje február 24-én lesz a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban - jelentették be a film készítői pénteki, b
2008. február 22. péntek 17:45 - Hírextra
Siklósi Beatrix, a film rendezője elmondta: 2005-ben kezdték el a kutatómunkát, melynek eredményeként sikerült megtalálniuk Wittner Mária múltjának számos fontos szereplőjét, köztük azokat az apácákat, akik gyerekkorában nevelték, és egykori, kalocsai cellatársát is.

Siklósi Beatrix hangsúlyozta: szeretnék a mai embereknek Wittner Máriát, mint példaképet bemutatni. "Eskü, becsület, hűség, kitartás, ezeket a fogalmakat ismét élővé lehet tenni úgy, hogy ha az ember megmutat egy olyan életet, mint amilyen Wittner Máriáé" - fogalmazott a rendező.
Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem volt könnyű a filmet elkészíteni, mert közben újra átélte azokat az eseményeket, amiket 1956-ban átélt.
A film bemutatója a kommunizmus áldozatainak emléknapja előestéjén, február 24-én lesz az Uránia moziban.

Matúz Gábor elmondta, hogy film további vetítése még bizonytalan, egyelőre nincsen szerződésük egyetlen mozival sem. Tervezik azonban a portréfilm televíziós bemutatását is, valamint DVD-n is szeretnék kiadni.

Wittner Mária az 1956-os forradalomban aktívan részt vett, a rádió ostroma közben csatlakozott a harcoló felkelőkhöz, a Corvin közben segédkezett a sebesültek ellátásában. A Vajdahunyad utcai csoporthoz csatlakozva már a fegyveres összetűzésekben is részt vett. A forradalom leverése után disszidált, néhány hetet Ausztriában töltött, de végül visszatért Magyarországra.

1957. július 16-án letartóztatták és „fegyveres szervezkedésben való részvétel, illetve az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedés, többrendbeli meg nem állapítható gyilkossági kísérlet, fegyveres rablás, disszidálás” miatt 1958. július 23-án, 20 éves korában első fokon halálra ítélték. Kétszáz napot töltött börtönben halálraítéltként, a másodfokú bíróság azonban 1959. február 24-én életfogytiglanra változtatta az ítéletet. 1970. március 25-én szabadult nemzetközi nyomásra.

A rendszerváltás óta aktívan részt vesz több 56-os veteránszervezet munkájában. A 2006-os országgyűlési választásokon a Fidesz országos listájáról parlamenti mandátumot szerzett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását