2024. április 29. - Péter

Nem fellegzett be Etyekwoodnak

Az etyeki Korda Stúdió műtermeinek építése folyamatos, a komplexum fejlesztése nem állt le - közölte a stúdió menedzsmentje csütörtökön az MTI-vel, cáfolva a Blikk című napilapban megjelent információkat.
2008. február 21. csütörtök 17:06 - Hírextra

"Az etyeki stúdió műtermeinek építése folyamatos, a komplexum fejlesztése nem állt le. A Korda Stúdió bizakodóan várja az Európai Unió illetékes bizottsága és a magyar kormány közötti pozitív megállapodást, az eredeti törvény szerinti feltételekkel, a filmtámogatási rendszert illetően" - áll a közleményben.

A stúdió tájékoztatása szerint az amerikai forgatókönyvíró-sztrájk befejeztével megkezdődött a nemzetközi produkciók előkészítése, amelynek hatására újra fellendül a stúdiók iránti kereslet Európában is.

A Korda Stúdió az újabb produkciók érkezését már a legújabb - műszaki átadás előtt álló - ötös műtermével (2200 négyzetméter) is várja, az eddig elkészült négy műterem és kiszolgáló egységek mellett. A komplexum hatos műtermének (superstage) megépítése az említett filmtámogatási rendszer újbóli hatályba lépésétől függ.

A tulajdonosi körben változás nem történt - tudatta a menedzsment.

A Blikk csütörtöki számában "Vajna kiszállt? - Befellegzett Etyekwoodnak" című cikkében azt közölte: úgy fest, a korábban grandiózus tervekkel beharangozott filmstúdió "nem lesz más, mint hiú ábránd", a hírek szerint már be sem fejezik az építkezést, mivel az állam nem tudja garantálni a filmkészítők 20 százalékos adókedvezményét. A lap információi szerint a hollywoodi producer, Andy Vajna már ki is szállt az üzletből, s a kivitelező Demján Sándor egyre pesszimistább a jövőt illetően.

Demján Sándor üzletember a Figyelő című hetilap múlt heti számában a Korda Stúdió kapcsán úgy fogalmazott: "csak kudarcokról tudok most beszámolni". Mint mondta, a beruházás még nem fejeződött be, az eddig elkészült stúdiókban a Hellboy 2 című filmmel lezajlott egy "kísérleti" forgatás, "most pedig kérdőjelessé vált, hogy a beruházás egyáltalán befejeződik-e".

Hozzátette: kiderült, hogy a kormány kihirdette ugyan a vonatkozó törvényt - s a 20 százalékos adókedvezménynek köszönhetően nyomban óriásira is nőtt a nemzetközi filmes érdeklődés Magyarország iránt, egyszeriben megháromszorozódtak a költségvetés e területről származó bevételei -, csakhogy a magyar államnak a 20 százalékot előbb az unióval el kellett volna fogadtatnia. Demján Sándor úgy vélekedett, ha nincs 20 százalék, az ország nem lesz vonzó többé a filmes befektetők számára.

Sámuel Balázs, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) főosztályvezető-helyettese múlt pénteken az MTI-nek azt mondta: Brüsszelben "a magyar rendszer egészét vizsgálják, a 20 százalék eltörlése fel sem merült, tehát az adókedvezmény mint intézmény nem veszélyeztetett".

Emlékeztetett arra, hogy a magyar filmtámogatási rendszer 2007 decemberében lejárt, a magyar fél már egy évvel korábban jelezte az unió versenypolitikai főigazgatóságának, hogy a rendszert meg szeretnék hosszabbítani. Brüsszelben ezzel az igénnyel kapcsolatban hivatalos álláspontot nem fogalmaztak meg, de kérdéseket tettek fel a rendszer egészét illetően.

Mint elmondta, az Európai Unió azt javasolja, hogy az állami támogatásnyújtás feltételei a jelenleginél "markánsabb kulturális tartalommal bírjanak". Kulturális kritériumként említette az adott film tartalmát, illetve a gyártásban részt vevő személyek közreműködésének, kreativitásának mértékét.
Sámuel Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy egyértelmű és világos szabályozást szeretnének, "változtatni kell a törvényen, de nem mindegy, hogy milyen mértékben". A tárgyalásokon arra törekednek, hogy a kulturális követelményrendszer az európai mintákkal is összhangban legyen, továbbá a magyar filmszakmai érdekeknek is megfeleljen - hangsúlyozta.

A korábbi bejelentés szerint a Korda Stúdió Demján Sándor és Munk Péter üzletember, Andrew Vajna amerikai filmproducer, valamint a Rotschild család befektetésében, kizárólag magántőkéből valósul meg, összesen 39.811 négyzetméteren. A bokrétaünnepet 2007 februárjában tartották.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását