2024. április 26. - Ervin

Mikola szerint a tét az ezerforintos vizitdíj megelőzése

A március 9-ei népszavazás tétje már nem csak a háromszáz forintos vizitdíj, hanem az ezerforintos vizitdíj megelőzése is - jelentette ki Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. február 21. csütörtök 17:21 - Hírextra

Nőtt a népszavazás tétje: amennyiben nem lesz sikeres a referendum, biztos, hogy jelentősen meg fogják emelni a vizitdíjat - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Mint mondta, a világon a piaci egészségügyi rendszerek példája azt mutatja, hogy hatféle technikával tud plusz bevételhez jutni a magánbiztosító vagy pénztár. Ezek közül az egyik preferált megoldás a beteg által fizetett önrész, vagyis a vizitdíj és a kórházi napidíj megemelése, hiszen ez a szolgáltatás igénybevételét is visszaszorítja.

Mikola István a bevételnövelő módszerek között említette még a járulékemelést, a gyógyító szolgáltatások árának csökkentését a kórházak felé, a betegek "alulkezelését", illetve a "lefölözést", amely a biztosító számára kisebb kockázattal járó, egészséges emberek kiválasztását jelenti, valamint az "átléptetést", amellyel a biztosító megszabadulhat a nagy ráfordítást igénylő, súlyos betegektől.

A fideszes politikus felidézte, hogy 2006-ban Kökény Mihály és Vojnik Mária, az MSZP egészségügyi szakpolitikusai, valamint Kuncze Gábor, az SZDSZ akkori elnöke is tagadta, hogy fizetős egészségügyet akarnának bevezetni, most pedig Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese és Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője beszél arról, hogy a kormánypártoknak nincs szándéka megemelni a vizitdíjat.

"Már csak a legőszintébb becsületszavuk hiányzik" - jegyezte meg Mikola István.

Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere beszélt arról is, hogy hétfőn Rácz Jenő, volt szocialista egészségügyi miniszterrel, a veszprémi kórház jelenlegi igazgatójával és Gógl Árpád, egykori fideszes tárcavezetővel tárgyaltak az egészségügy helyzetéről.

Mint mondta, mindhárman egyetértettek abban, hogy a kórházak számára a vizitdíj és a kórházi napidíj nem jelentős bevétel, sőt inkább negatív az egyenleg, hiszen amit beszednek, annak többszörösét veszítik el a forgalomcsökkenés miatt.

Mikola István hozzátette: tavaly 13,3 milliárd forintot szedtek be a vizitdíjból és a kórházi napidíjból, ami sem az 1600 milliárdos költségvetéshez, sem a gyógyításra fordított 720 milliárd forinthoz képest nem jelentős összeg.

A Fidesz szakpolitikusa hangsúlyozta, az államnak alkotmányos kötelezettsége a források biztosítása, ezért mindhárman elítélték Horváth Ágnes egészségügyi miniszter fenyegető nyilatkozatait, miszerint ha leszavazzák a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, akkor a kormány nem pótolja a kieső összeget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

obulus
2008. március 2. 23:00
Szerintem meg az ilyen makulányi emberek hatalomrajutásának a megelőzése a tét. Akik saját maguk kitüntetik saját testvérüket egy olyan rendezvényen, amely rendezvényszervezője a saját fijacskájuk.
thurvj97
2008. február 21. 17:29
Mire nem képes a magát nemzet orvosának tituáló ,testvér kitüntető Mikola! Ezt úgy hívják, hogy rémhír terjesztő!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását