2024. május 7. - Gizella

SZDSZ-MDF: legfeljebb 11 jelölt!

Összesen 12, az MDF-SZDSZ színeiben nevező jelölt adta le péntek délután négy óráig az ajánlószelvényeit, de közülük legfeljebb 11-en indulhatnak, mert John Emese nem tudott összegyűjteni elegendő érvényes cédulát.
2010. március 19. péntek 17:28 - HírExtra
A valasztas.hu című oldalon közzétettek szerint 12, az SZDSZ-MDF közös jelöltjeként induló személy adta le határidőig az ajánlószelvényeit. A kilenc fővárosi jelölt közül hatan már engedélyt kaptak az indulásra, míg a 3-as illetve 20 fővárosi egyéni körzetben indulni szándékozó Badacsonyi Szabolcs és Szabadai Viktor még a döntésre vár.
Biztosan nem indulhat viszont az ajánlószelvényeit időben leadó John Emese. Az MTI szabad demokrata forrásokból úgy tudja, hogy a politikus nem tudott elegendő érvényes cédulát összegyűjteni.

Mellettük Fejér, Tolna és Zala megyében készülhet a megmérettetésre egy-egy a két párt közös jelöltjeként induló politikus. Ezekben a megyékben Skaliczki Andrea, Horváth Tibor és Röst János adott le elegendő számú ajánlószelvényt, amelyeket már el is bíráltak és meg is adták számukra az indulási jogot.

Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük 750 érvényes ajánlást, leadták a választási bizottságoknál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A péntek délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Ezzel lezárult a választási eljárás egyik legvitatottabb része, a "nulladik fordulónak" is nevezett ajánlásgyűjtés.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a péntek délutáni határidő előtt adták le ajánlószelvényeiket, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb hétfőn veszik nyilvántartásba.

A választási bizottságok döntéseit a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az Országos Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a weboldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a jelöltek számára vonatkozó adatok.

Emellett azoknak, akik pénteken, az utolsó napon adták le az ajánlószelvényeket, még számolniuk kell azzal is, hogy a jogorvoslati eljárás akár április 3-áig is eltarthat.
A pártok közül csak a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani.

2006-ban 998 egyéni jelölt indult a parlamenti választáson, ebből 10 volt független, a többi egy vagy több párt - összesen 27 jelölőszervezet - támogatásával indult a megmérettetésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását