2024. április 28. - Valéria

Kerékpárral Pekingbe

Kerékpárral akar eljutni Pekingbe, a nyári olimpia helyszínére két magyar férfi, Berta István és Lénárt Ferenc. A két sportember március 8-án indul Budapestről az öthónapos túrára, amelyre javában készülnek. Rendszeresen edzenek és felszerelésüket állítjá
2008. február 21. csütörtök 15:22 - Hírextra

Mindketten évtizedek óta tapossák a pedált, de egyikük sem járt még ezen a tájon és ilyen hosszú távot sem tettek még meg, így nagy kihívás számukra a több mint tízezer kilométer hosszú út.

Szerencsére támogatásban nem szenvednek hiányt. Az expedíciót a külügyi tárca kétszázezer forinttal és a tranzitországokba szükséges vízumok beszerzésével segíti. A sportolók nemrégiben találkoztak az útba eső hét ország - Románia, Moldávia, Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia, és Kína - konzuljaival.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az indulás napján adja át a kerékpárosoknak a magyar zászlót, amelyet mint egy stafétát visznek a pekingi olimpiai faluba. A Magyar Solymász Egyesület a sportolókat ajánlólevéllel látta el, amelyben kérik mongóliai, kínai solymásztársaikat, hogy támogassák őket expedíciójuk során.

Berta István gyermekkora óra kerékpározik, igaz nem versenyszerűen, csak turistajelleggel. Bejárta Európát és Ázsiának egy részét is. A 80-as években 1800 kilométert tett meg Erdélyben, eddig ez volt a leghosszabb túrája. "Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy ezt folytatni kellene. Időhiány miatt azonban nem volt módom ilyen hosszú útra elindulni" - mondta a távirati irodának a 45 éves budapesti sportember.

Lénárt Ferencet sokan megszállottnak tartják, az orosházi 44 éves férfi magáról azt állítja, hogy útfüggő, immár 25 éve bringázik. 2006-ban bejárta Európát, ez volt a leghosszabb túrája, amelyről könyvet is írt Pedálblues címmel. Ekkor ismerte meg jelenlegi társát, Berta Istvánt, aki egy kerékpárral támogatta őt útján. Hazaérkezése után néhány hónappal beszélgettek arról, hogy mindketten szívesen elkerekeznének Mongóliába, Kínába, mert még nem jártak ott. A tervből most valóság lett.

A két férfi a 180 nap alatt fantasztikus tájakon fog átkerekezni, Berta István szerint útjuk legnehezebb és egyben legizgalmasabb szakasza a Góbi-sivatag lesz. "Kietlen tájon fogunk haladni, közel 700-800 kilométeren át és egyikünk sem járt még arra. De számomra Kazahsztán is érdekes lesz, mert korábban dolgoztam ott, biztosan sokat változott az eltelt 20 év alatt" - mondta.

Lénárt Ferenc szerint Európában napi 100-110 kilométer lehet megtenni kényelmesen, hegymentes terepen. A kazahsztáni, mongóliai szakaszon - véli - az is jó, ha 40-50 kilométert haladnak naponta, mert az útviszonyok viszontagságosak, az időjárás pedig nagyon szélsőséges.

Mindkét sportoló egyedi készítésű kerékpárral vág neki az expedíciónak. Egy soproni manufaktúrában készültek a bringák, amelyek bírják a homokos, kavicsos utat és a változó hőmérsékleti viszonyokat is, továbbá könnyen megjavíthatók. A sportolók a mindennapi élethez szükséges dolgokat viszik magukkal, felszerelésük súlya körülbelül 40-45 kilogrammot nyom. Lénárt Ferenc azt tervezi, hogy erről az expedícióról is ír könyvet és filmet is készít.

Előreláthatóan augusztus 8-án érkeznek meg a pekingi olimpiai faluba, ahol átadják a MOB-tól zászlót. Utána szeretnének még legalább egy hétig maradni és néhány versenyt megnézni, majd azt tervezik, hogy repülővel utaznak Helsinkibe és onnan kerékpárral térnek haza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását