2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egyre több középkorú nő kap agyvérzést

Megháromszorozódott az agyvérzéses esetek száma az utóbbi években a középkorú amerikai nők között. A riasztó változást az orvosok az "elhízási járványnak" tudják be. A 35 és 54 év közötti nőknek csaknem 2 százaléka kapott agyvérzést 1999 és 2004 között. E
2008. február 21. csütörtök 18:57 - Hírextra

A százalékarány viszonylag kicsinek tűnik, az agyvérzéses esetek nagy része ugyanis az idősebb emberek körében történik.

A középkorú nőknél észlelt ugrásszerű növekedést különösen nyugtalanítónak mondták annak a szerdai New Orleans-i egészségügyi konferenciának a résztvevői, amelyen az eredményeket ismertették.

Az agyvérzések száma annak ellenére szaporodott, hogy a felmérések szerint a nők mind nagyobb hányada szed gyógyszereket a koleszterinszint és a vérnyomás megfelelő szinten tartására, ezzel is csökkentve a stroke betegségek kockázatát.

A kutatók megvizsgálták, milyen változás történt az utóbbi évtizedben a nők életmódjában, és megállapították: mindenekelőtt kövérebbek lettek. A nők derékvonala csaknem 5 centiméterrel bővült.
Ezzel párhuzamosan a nők úgynevezett testtömeg-indexe - amelyet a magasság és a testsúly aránya alapján számítanak ki, és a elhízottság mutatója - 27-ről 29-re emelkedett. Ugyancsak magasabb lett a szóban forgó nők vércukorszintje. Ezenkívül semmilyen más kockázati tényezőben - például a dohányzási szokásokban vagy az étrendben - nem történt olyan mértékű változás, amely indokolná az agyvérzéses esetek számának ilyen ütemű növekedését.

A felmérés szerint 1999 és 2004 között a középkorú férfiak körében az agyvérzéses esetek aránya nem változott a megelőző időszakhoz képest, 1 százalék körüli maradt. A férfiaknál nem is figyeltek meg olyan mértékű elhízási folyamatot, mint a gyengébb nem körében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását