2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincs már járvány

Véget ért az országos influenzajárvány, azonban helyi járványokra még lehet számítani - mondta Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
2008. február 20. szerda 16:35 - Hírextra

A szakember tájékoztatása szerint az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága csökkent az előző héthez képest, 19 ezer beteg fordult orvoshoz influenzás panaszokkal az országban, ez 35 százalékkal kevesebb, mint az előző héten.

Minden megyében kevesebben fordultak orvoshoz és csak három régióban - Nyugat- és Közép-Dunántúl, közép-magyarországi - magasabb a megbetegedési gyakoriság a járványos küszöbnél.
A betegek kevesebb mint egyharmada volt gyermek, 40 százalékuk a 15-34 éves korosztályból került ki és 5 százalék volt a 60 évesnél idősebbek aránya. Molnár Zsuzsanna elmondta, a járvány nyolc hete alatt 253 ezren mentek orvoshoz influenzás tünetekkel.

A laboratóriumi vizsgálatok mind az influenza A, mind B vírusát kimutatták.

Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa arról számolt be, hogy a levonulóban lévő járványnál a szövődmények emelkedésére lehet számítani, valamint az évszakhoz képest enyhe időjárás is kedvez a vírusnak.

Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese elmondta: Európa 11 országában volt járvány, általában közepes aktivitással. Hozzátette, az Európában izolált vírusok egyre nagyobb része egy olyan B vírus, amely ellen a hazai oltóanyagban nincs ellenanyag, azonban a Magyarországon használt oltóanyagok úgynevezett keresztvédettséget adnak.
Az 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag 80 százalékát felhasználták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását