2024. március 29. - Auguszta

A Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság közleménye

2008. február 20-21-én kerül sor a szlovákiai Abán a Kaskády Művelődési Központban a Település és régiófejlesztés 2008” elnevezésű szakmai konferenciára, amelyen a Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei is előadást t
2008. február 20. szerda 21:02 - Hírextra
Az Európai Uniós tagság új helyzetet teremtett Magyarország számára a határokon átnyúló kapcsolatok fejlesztésében. Az uniós tagországok tervezési rendje egységessé vált, illetve az unió belső határain az átjárhatóság, így az együttműködés lehetősége lényegesen egyszerűsödött. A régiók, és ezeken belül különösképpen a határrégiók együttműködésére, felzárkóztatására az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból az Európai Területi Együttműködés célkitűzés keretében a korábbinál mintegy kétszer nagyobb összeg jut. A szomszédos országokra jutó európai uniós források - együttesen a hasonló magyar forrásokkal - a 2007. és 2013. közötti időszakban megközelítik a 700 millió eurót.

Ebből az Alapból finanszírozható a határ menti együttműködési program négy európai uniós szomszédunkkal: Ausztriával, Szlovákiával, Romániával és Szlovéniával. A nem uniós szomszédos országok esetében Horvátország már lényegében a közösségi szabályok szerint készíti fejlesztési terveit és viszonylag egyszerű a határon való átjárás is. Szerbiában az előcsatlakozási folyamat lassúbb, de az unió az Európai Területi Együttműködés keretben – Horvátországhoz hasonlóan – az IPA-forrásból már támogatja a határ menti együttműködéseket, ehhez azonban elvárja a közösségi szabályok szerinti programozást és forrásfelhasználást. Ukrajna EU-tagsága egyelőre nincs napirenden, ugyanakkor az unió a szomszédsági politikája részeként, az ENPI keretből itt is támogatja a határ menti együttműködés fejlesztését.

Az új helyzet és az abból fakadó új lehetőségek szükségessé tették a határ két oldalán élők – a határon túl is jelentős részben magyar lakosok – felkészítését az uniós források fogadására, a programozási és pályázatkészítési ismeretek megszerzésére. A legtöbb szomszédos ország rendelkezik a következő évekre szóló fejlesztési programokkal, és az Európai Területi Együttműködés keretében is ismertek a prioritások és a rendelkezésre álló források. E források felhasználására rövidesen megjelennek a pályázatok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását