2024. április 24. - György

Információtechnológiai szolgáltató egység az egyetemen

Információtechnológiai szolgáltatóegység kezdte meg a működését a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DETEK) szervezeti keretében - jelentette be Pálinkás József akadémikus, a DETEK elnöke kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.
2008. február 19. kedd 15:42 - Hírextra
Az akadémikus tájékoztatása szerint a DETEK sikeresen valósította meg információtechnológiai központjának szervezeti integrációját, amelynek eredményeként az Egyetem téri campuson a modern technológiai forradalommal lépést tartó, korszerű szolgáltatóegység kezdte meg működését. Ennek eredményeként egy hálózaton férhetnek hozzá az egyetem hallgatói és oktatói az internethez, a telefonhoz és a televíziózáshoz.

A professzor elmondta: minden kollégiumi hallgatói szobában elérhetővé kívánják tenni a rendszert, a hallgató ugyanis az elkövetkező években már az interneten jut a tananyaghoz.

Pálinkás József hozzátette azt is, hogy ez év végén helyezik üzembe a most átadott korszerű szolgáltatóegységben azt a nagyteljesítményű szuperszámítógépet, amely elsősorban a komoly számításokat igénylő kutatásokban segíti az oktatók és kutatók munkáját.
A szuperszámítógép teljesítményéről az MTI érdeklődésére Pálinkás József kifejtette: 15 évvel ezelőtt a Magyarországon jelen levő számítógépek összkapacitása nem érte el azt a teljesítményt, amire a szuperszámítógép képes lesz.

Gál Zoltán, az információtechnológiai központ igazgatója hozzátette: korszerű számítógépes hálózatuk biztosítja az interaktivitást, vagyis a fejlesztések eredményeként a hallgatók nemcsak igénybe vehetik a különféle szolgáltatásokat, vagyis egy irányban letölthetik a tartalmakat, hanem bekapcsolódhatnak a kétirányú kommunikációba is.

Ezt bemutatva "volt jelen" a debreceni sajtótájékoztatón Pethő Attila, az informatikai kar dékánja, aki egyébként 600 kilométerre, Ausztriában tartózkodott a sajtótájékoztató helyszínétől. A professzor a videokonferencia keretében arról beszélt, hogy az új információtechnológiai központ komoly szakmai hátteret nyújt az oktatóknak.

Az MTI érdeklődésére Pálinkás József hozzátette: az elkövetkező időszak fontos célja az egységes informatikai rendszer kiépítése a Debreceni Egyetem valamennyi kara között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását