2024. május 5. - Györgyi

Előadóművészeti törvény

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága az előadóművészeti törvény tervezetéhez három bizottsági módosító indítvány beterjesztéséről döntött, továbbá negyvenhét egyéni módosító indítványt támogatott csütörtöki budapesti ülésén.
2008. november 20. csütörtök 14:15 - Hírextra
A testület nyolcvanhat egyéni képviselői, két, az Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságtól érkezett módosító indítványt, valamint öt egyéb szervezetektől érkezett javaslatot tárgyalt.

Az egyéni javaslatokról folytatott szavazás során élénk vita bontakozott ki a jogszabályban tervezett munkajogi változásokkal kapcsolatban. A fideszes képviselők ezen változtatások törlését javasolták a tervezet szövegéből, az ülésen az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében jelen lévő Schneider Márta szakállamtitkár azonban úgy vélte, ez a törvényt egyik alapelemétől fosztaná meg.

Mint azt a bizottsághoz küldött levelében a MASZK Országos Színészegyesület is kifogásolta, a jogszabály az eddiginél nagyobb lehetőséget adna a társulatok vezetőinek a művészek határozatlan idejű munkaszerződésének felbontására.

Schneider Márta válaszában hangsúlyozta, erre a rendelkezésre azért lesz szükség, mert a törvény öt év ugyanazon társulatnál folytatott munkaviszony után kimondja a határozatlan idejű munkaszerződés létrejöttét. Ha azonban az intézménynél profilváltás történik, szükség lehet új művészek szerződtetésére és régiek elbocsátására, ebben azonban az eddiginél nagyobb összegű végkielégítések meggondolásra késztetik majd az igazgatókat - vélte a szakállamtitkár.

Mivel számos módosító javaslat érkezett a felállítani tervezett Előadóművészeti Tanács (EMT) működésével kapcsolatban, Schneider Márta ígéretet tett: a tárca átdolgozza a jogszabálynak a testület döntési mechanizmusára vonatkozó részét.

A bizottság a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete által kezdeményezett módosító javaslatok közül kettőt terjeszt az Országgyűlés elé, ennek eredményeképpen a tervezetben meghatározott öt előadóművészeti kategória mellett létrejönne egy hatodik a saját társulattal rendelkező teátrumok, illetve a produkciós és befogadószínházak szétválasztásával.

A testület támogatta az MSZP frakciójának módosító indítványát is, elutasította azonban a MASZK Országos Színészegyesület változtatási javaslatát.

Schneider Márta a bizottsági ülés után az MTI kérdésére az EMT működésével kapcsolatos változásokat vélte a legjelentősebbnek a tervezetben, így ugyanis a kulturális tárca vezetőjének indoklást kell adnia, ha döntésében eltér az EMT ajánlásától. A módosítás nem von el hatáskört a minisztertől, de növeli az EMT súlyát - emelte ki a szakállamtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását