2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Évet értékelt az OMSZ

A tavalyi év bőven szolgált éghajlati szélsőségekkel, többek között megdőlt a melegrekord: július 20-án Kiskunhalason 41,9 fokot mértek - hangzott el az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi szakmai értékelésén.
2008. február 19. kedd 17:26 - Hírextra
Az éghajlatváltozás napjaink egyik legjelentősebb környezeti problémájává vált. Mértéke több területen átlépte azt a küszöböt, amelynél a változás hatása megfelelő statisztikai bizonyossággal kimutathatóvá vált, így több jelenségről ma már nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az éghajlatváltozás következménye. Ezért váltak a hatáselemzések az éghajlatváltozás kutatásának hangsúlyos területévé.

Az első alkalommal megrendezett szakmai fórumon a meteorológia és társtudományai jeles képviselői számoltak be a 2007-es év jellegzetességeiről az alaptudományok, a hidrológia, a talajtan, a meteorológia/éghajlattan, illetve az alkalmazott tudományok, az ember- és növényegészségügy, a vízgazdálkodás és a meteorológiai jelenségekhez köthető természeti csapások szempontjából.

Lakatos Mónika éghajlati szakértő a tavalyi éghajlati szélsőségeket értékelte előadásában. Elmondta, hogy 2007 abszolút rekordot hozott, hiszen július 20-án megdőlt a Magyarországon mért legmagasabb hőmérséklet: Kiskunhalason 41,9 fokot mértek. Az eddigi csúcs ennél két tized fokkal volt kevesebb.

Tavaly a legalacsonyabb hőmérsékletet, -14,8 fokot Kecskeméten mérték december 19-én. A legtöbb - 1011 milliméter - csapadék Bakonyszűcsön hullott, a legkevesebb - 393 milliméter - Sátoraljaújhelyen. A legvastagabb hótakaró, 40 centiméter a Kékestetőn volt november 16-án.
Konkolyné Bihari Zita éghajlati szakértő arról számolt be, hogy 2007 középhőmérséklete 1,5 fokkal volt több az átlagnál. A melegperiódus már 2006 szeptemberében elkezdődött és 12 hónapon keresztül tartott. Ez az időszak 2,5 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál.

A téli középhőmérséklet az átlagnál 2,8 fokkal volt melegebb, míg a nyári 2 fokkal. Nyáron egyébként a középhőmérséklet 22,2 fok volt. Ősszel lehűlt a levegő, 9,2 fok volt a középhőmérséklet, 0,8 fokkal hidegebb az átlagnál.

A csapadék tekintetében az átlagos 570 milliméternél több eső esett a 2007-es évben: 611 milliméter. Az Alföldön és a Duna-Tisza közén kevesebb eső hullott, míg a Dunántúlon és a magasabb területeken több csapadék esett tavaly.

Az előrejelzések alapján idén márciusban az átlagosnál hidegebb várható, áprilisban és májusban átlagos időjárásra lehet számítani, míg a nyár az átlagosnál melegebb lesz. Csapadék tekintetében sok eső várható márciusban és áprilisban, míg a nyár száraz lesz - mondta a távirati irodának Kiss Gergő meteorológus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását