2024. május 2. - Zsigmond

Támogatott mofetta

A gázfürdős kezelés társadalombiztosítási támogatását kéri az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a mátraderecskei fürdőt üzemeltető község önkormányzata - tájékoztatta a mofetta igazgatója hétfőn az MTI-t.
2008. február 18. hétfő 10:11 - Hírextra
Az érbetegségek egyik leghatékonyabb kezelési formája a szén-dioxidos gázfürdő; a Magyarország egyetlen szén-dioxidos gázfürdőjében végzett vizsgálat szerint kétszáz, súlyos állapotú beteg több mint 90 százalékánál sikerült egészségjavulást elérni - közölte Gyetvai Gyula.

Ebben a helyzetben az intézmény vezetése és a község önkormányzata bízik abban, a gyógygáz alkalmazását 2008-tól az OEP is felveszi a támogatott kezelések körébe, s így több százezer hazai érbeteg reménykedhet a gyógyulásban - tette hozzá.

A kezeltek több mint 90 százaléka járástávolságának jelentős növekedését érte el, 54 százaléka az addig rendszeresen szedett gyógyszerek mennyiségét csökkenteni tudta. A kedélyállapot javulásáról 90, a teljesítőképesség növekedéséről 76, a lábzsibbadás érzetének csökkenéséről 69 százalékuk nyilatkozott - ismertette az eredményeket a főorvos.

Arról is szólt, hogy Magyarországon jelenleg évente hétezer amputációt végeznek érrendszeri problémák miatt, ami százezer lakosra vetítve háromszorosa a nyugat-európai műtétek számának.
Becslések szerint hazánkban 800 ezer artériás érbeteg él, ebből 400 ezer állapota súlyos. A természetes szén-dioxid gyógygáz pedig nem csak az érszűkület kezelésére ajánlott, hanem segítséget nyújthat az érelmeszesedésben, magas vérnyomásban szenvedőknek is – mondta Gyetvai Gyula.

Mátraderecske térségében óránként átlagosan 400 liternyi gáz tör a felszínre a vulkáni andeziten keresztül, mintegy 1.000 méter mélységből.

Az elvégzett vizsgálatok alapján az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága a természetes módon feláramló és gyógyászati célra foglalt szén-dioxid gázforrás gázát 1999-ben gyógygázzá, a létesítményt pedig 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását