2024. április 27. - Zita

Szakbizottsági támogatások Draskovicsnak

A parlament alkotmányügyi, valamint rendészeti bizottsága hétfői ülésén - a kormánypárti többség szavazataival - támogatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt kinevezését.
2008. február 18. hétfő 22:02 - Hírextra

Az ellenzék mindkét bizottságban egységesen nemmel szavazott.

A rendészeti bizottságban a miniszterjelölt a rendőrséggel kapcsolatban elmondta: a testülettől tavaly távozott rutinos kollégákat meg kell próbálni visszahozni, a budapesti rendőrség állományában pedig mérsékelni kell a fluktuációt.

Draskovics Tibor közölte: rövid időn belül rendelet készül, amely lehetővé teszi, hogy a fővárosi rendőrök albérlet-támogatásukat lakástörlesztésre fordíthassák. Hozzátette: hamarosan javulni fog a körzeti megbízottak jövedelme is.

A rendőrségre fordítható mintegy 220 milliárd forintot Draskovics Tibor szerint okosabban is el lehet költeni, nagyobb biztonságot teremtve ezzel a polgároknak.

A közlekedési szabályok szigorítása kapcsán a miniszterjelölt tűrhetetlennek nevezte, hogy míg Magyarországon évente 1.200-an halnak meg az utakon, a hasonló méretű, lélekszámú, de motorizáltabb Ausztriában kevesebb, mint fele ennyien. Magyarországon a halálos balesetek felét a gyorshajtás és az ittas vezetés okozza.

A napokban felálló rendőri panasztestülettel kapcsolatban Draskovics Tibor úgy vélte, jót tesz a rendőrségnek, ha civilek is megítélik a munkáját, ez javíthatja társadalmi elfogadottságát.
A bíróságokkal összefüggő képviselői felvetésekre reagálva Draskovics Tibor annyit mondott, hogy az igazságszolgáltatási reform 10. évfordulója jó alkalom a tapasztalatok összegzésére. Megjegyezte: a feladat a bíróságok megkérdőjelezhetetlen függetlenségének összeegyeztetése az átláthatóság és a hatékonyság követelményével.

Az alkotmányügyi bizottságban Draskovics Tibor elmondta: miniszteri kinevezésével bővül a tárca feladatköre, amennyiben a közigazgatás fejlesztése és az elektronikus közigazgatás szabályozása is a minisztériumhoz tartozik.

Kiemelte: a közpénzügyi felelősség meghonosítása után ideje, hogy a jogalkotási felelősség is teret nyerjen Magyarországon. Draskovics Tibor elmondta: tervei között szerepel, hogy a jövőben egy új jogszabály nem növelheti az adminisztratív terheket, azaz ha valahol ilyet keletkeztet, akkor másutt valamennyit meg kell szüntetni az állampolgárokra, cégekre nehezedő adminisztratív kötelezettségekből.

Mint elhangzott, a bírósági eljárások gyorsítása érdekében egy hónapon belül sor kerülhet a polgári perrendtartás módosítására, amely szerint a kis értékű ügyekben a második tárgyaláson döntenie kelljen a bírónak, amihez természetesen szükség lesz a peres felek közreműködésére is.
Répássy Róbert, az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke - Lázár Jánoshoz, a rendészeti bizottság fideszes elnökéhez hasonlóan - arról beszélt a bizottsági ülésen, hogy a miniszterjelölt által meghirdetett célok javarészt támogathatóak, Draskovics Tibor személyének hitelessége azonban kérdéses.

Répássy Róbert a korábbi áfa-visszatartási ügyre, illetve a költségvetési hiánycélok kérdésére utalva hangsúlyozta: Draskovics Tibor maga testesíti meg a "következmények nélküliséget".

Draskovics Tibor erre reagálva megjegyezte: bízik abban, miniszterként úgy tud majd működni, hogy eloszlassa az ellenzéki politikus kételyeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását