2024. március 29. - Auguszta

Az SZDSZ és az MSZP is reagált Gyurcsányra

Az SZDSZ elnöke a miniszterelnök hétfői parlamenti évértékelőjére reagálva kétszer akkora adócsökkentést javasolt, mint amit Gyurcsány Ferenc bejelentett.
2008. február 18. hétfő 16:29 - Hírextra

A miniszterelnök évértékelőjében azt mondta: jövőre mintegy 200 milliárd forinttal biztosan csökkenthető az adóterhelés.

Kóka János, az SZDSZ elnök-frakcióvezetője reagálásában Gyurcsány Ferenchez fordulva azt mondta: "Nagyon sok lehetőséget látunk az adócsökkentésre miniszterelnök úr, és azt javasoljuk, hogy tágítsuk a magyar kormány mozgásterét az állam költségeinek csökkentésével. További fehéredéssel, költségcsökkentéssel teremtsünk több mozgásteret, és az a javaslatom, hogy duplázzuk meg az ön által javasolt adócsökkentés mértékét".

Hangsúlyozta: Magyarországon, ahol a gazdasági növekedés az utóbbi időben szokatlan mértékben lelassult, és a nemzetközi tőke- és pénzpiaci növekedési kockázatok megnőttek, mindenképpen liberális gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. "A tervezettnél is gyorsabb stabilizációs intézkedéseket és adócsökkentést javasolunk, ezt a két nagyon fontos pillérét a liberális gazdaságpolitikának" - tette hozzá a pártelnök, aki szerint a liberális gazdaságpolitika Indiától az Egyesült Királyságig, Írországtól az Egyesült Államokig százmilliókat emelt ki a mélyszegénységből, és sok tízmillió munkahelyet teremtett.

A külső kockázatokat jellemezve Kóka János azt mondta: az utóbbi néhány hétben a világ tőzsdéiről negyven évnyi magyar nemzeti össztermék tűnt el, ekkora tőke- és pénzpiaci kockázatnak van kitéve egy kicsi és nyitott gazdaságú Magyarország.

A kisebbik koalíciós párt elnöke kijelentette: szeretné, hogyha egyetlen pillanatra sem bizonytalanodnának el a reformok útján, mert ahhoz, hogy Magyarország újra a növekedési pályára lépjen, több liberalizmusra van szükség, több versenyre, szabadságra, a liberalizált piacok további felszabadítására, kevesebb fölösleges szabályozásra, bürokráciára és monopóliumra.
A liberálisok az adócsökkentés programját, a privatizáció, a tulajdonszerzés programját és az oktatásfejlesztés programját támogatni fogják - mondta Kóka János.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az évértékelőre reagálva a beszéd legfontosabb elemének a közös gondolkodásra való felhívást nevezte.

A szocialista politikus szerint a közös gondolkodásban a kormánypártok ellenfele nem a Fidesz, hanem a kiszolgáltatottság, mert nem csak a mély politikai árkok a veszélyesek, hanem a mély és áthidalhatatlan társadalmi árkok is, amelyek tulajdonos és a tulajdon nélküli, a tanult és a tanulatlan, a munkahellyel rendelkező és a tartós munkanélküli között vannak. Ez az árok a legyőzendő akadály, és nem önök, önök akár szövetségesek is lehetnének - fogalmazott az ellenzéki pártokhoz fordulva.
Mint mondta, jól kitalált eszközökre van szükség, hogy a kis- és közepes jövedelműek is tulajdonhoz jussanak, ugyanakkor garanciák is kellenek, hogy mások ne tudjanak nyerészkedni.

Lendvai Ildikó, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének felszólalására reagálva azt mondta: tudomásul veszi, hogy a népszavazási kampány miatt kampánybeszédet kellett mondaniuk, és emiatt a régi receptet vették elő: "végy egy adag Őszödöt, egy adag nemzeti végromlást, tégy hozzá egy csipet kommunistázást, épp csakhogy az ízét el ne rontsa".

Hozzátette: tudomásul veszi azt is, hogy ebben a kampányhelyzetben nincsenek fülek az igennél vagy a nemnél bonyolultabb kérdésekre. De gondoskodnak is róla, hogy ne legyenek fülek - utalt az MSZP frakcióvezetője a fideszes és a KDNP-s képviselők kivonulására -, "hiszen a füleket a közöttük lévő fejjel együtt ki kellett terelni a teremből".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását