2024. április 26. - Ervin

"A Pénzügyminisztérium hazudozik"

A tények letagadásával, munkatársai korrupciógyanús tevékenységének leplezésével próbálja bizonyítékokon alapuló felvetéseinket sommásan cáfolni a tárca. Ráadásul elég az általa kiadott lukas ütemtervre nézni, már most megjósolható: a cigaretta minimális
2008. február 18. hétfő 11:57 - Hírextra

Teljesen megalapozatlannak nevezte a választásoktáján gátlástalanul hazudozó pénzügyi tárca a Füstirtók Egyesület február 14-i közleményét, amelyben azt nehezményeztük, hogy 2005-ben – mivel becsapta a kormányt és a Parlamentet - nem emelték a cigaretta jövedéki adóját, s ezzel legalább 40 milliárd forint adóbevétel kiesést okozott. Azt is kifogásoltuk, hogy a cigaretta jövedéki adójával foglalkozó munkatársuk 2002-ben a Philip Morris kormányzati kapcsolatok menedzsere lett, s így volt kollégáit évekig felhasználta a munkaadója érdekében.

Felszólítjuk a tárcát, nyilatkozzon: emelték-e 2005-ben a dohánytermékek jövedéki adóját? Csökkent-e 10 milliárddal abban az évben a jövedéki adó bevétel? Pályi Zoltán kollegájuk 2002-ben átment-e a Philip Morrishoz, vagy sem? Véleményünk szerint a tárca a dohányipari lobbi fogja, az általa illegális lobbi szervezetként működtetett Jövedéki Tanácsban kizárólag az adócsökkentésben érdekelt szervezetek képviselőivel tárgyalnak, az egészségügyi civil szervezetekkel szóba sem állnak. Ráadásul a tárca a Parlament háta mögött jogellenesen megalkudott a dohányiparral a cigaretta minimális uniós jövedéki adó szintjének - ezer szálanként 64 eurós - átvételére vonatkozó ütemtervről, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb áremeléssel érjék el azt 2009 január 1-ig. Eddig kapott ugyanis erre haladékot Magyarország.

Az ütemtervet mint annyi minden mást is hétpecsétes titokként kezel a tárca. Egyelőre csak annyi tudható, hogy 2008. 09.01-től a kiskereskedelmi árra vetített jövedéki adót 28,5 százalékra, az ezerszálankénti tételes adót pedig 8050 forintra emelik. A minimális adószintet az unió a leginkább keresett cigaretta árából - Magyarországon a Sophianaeból – számítja. Ha szeptemberben a jelenlegi 490 forintos, 19 szálat tartalmazó doboz ára – mondjuk - 530 forintra emelkedik, úgy a 28,5 százalékos adó 7950 Ft/ezer szál lesz.

Az ezer szálra vetített tételes jövedéki adóval együtt így 7950 + 8050 = 16000 forint lenne az összes jövedéki adó, miközben a 64 eurós minimális jövedéki adó ezerszálanként még 255Ft/ euró esetén is 16320 forint. Követeljük, hogy a tárca pénzügyi számítással mutassa be, milyen - a forint euróhoz történő mozgását is figyelembe vevő - adóemelési stratégiával kívánja a mindenkori minimális adószintet teljesíteni? (Jelenleg az euró MNB középárfolyama 263 forint, a 64 eurós minimum jövedéki adó így most 16832 Ft.) Előre figyelmeztetjük a tárcát, hogy a minimális jöve-déki adó szint megszegése esetén - a Forma 1-es dohányreklámozáshoz hasonlóan - azonnal kötelezettség-szegési eljárást kezdeményezünk az uniónál! Részletek: Félix Péter elnök 06/20-456-9742

Kiadó: Füstirtók Egyesülete

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását