2024. április 27. - Zita

A gáz hőskora

Budapest gázszolgáltatásának hőskorát felelevenítő kiállítás nyílik szerdán a Budapesti Műszaki Egyetem könyvtárának aulájában.
2008. február 18. hétfő 11:25 - Hírextra

Az Országos Műszaki Információs Központ és a Fővárosi Gázművek Gázmúzeum szervezte kiállítás a fővárosi gázgyártás és a gázvezeték-hálózat fejlődését mutatja be az első gázgyár 1856-os megnyitásától kezdve a gázművek 1910-ben történő, köztulajdonba való megváltásáig. Korabeli terveken, fotókon és egyéb dokumentumokon keresztül követheti végig a látogató a józsefvárosi, a budai és a két ferencvárosi gázgyártó üzem építését, a gázszolgáltatás kiterjesztését a város egyre nagyobb területére.

A kiállítás tárgyi anyaga képet ad arról, hogyan jelenet meg a világítógáz, a "légszesz" a 19. század emberének életében: a színes üvegbúrás falikarok és asztali lámpák voltak a városi otthon jellemző, elsődleges fényforrásai az elektromos világítás bevezetését megelőző évtizedekben. Egy külön tárlóban a gázüzemű világítótestek leggyakoribb égőfajtái láthatók: a lepkeszárnyformájú lángot adó, egyszerű, nyíltlángú égőkön keresztül az Auer-féle izzóharisnyás lámpákig.
A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében három hónapig tekinthető meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását