2024. május 7. - Gizella

Yoko Ono titkai

Yoko Ono japán képzőművész, üzletasszony, akit a világ elsősorban a közel 30 éve meggyilkolt John Lennon feleségeként, s egy időben múzsájaként ismer, 75 éves. Yoko felforgatta Lennon életét a Beatles utolsó éveiben, s az együttes feloszlása után - egyebe
2008. február 17. vasárnap 16:13 - Hírextra
Yoko Ono 1933. február 18-án született Tokióban, gazdag bankárcsaládban. Kisgyermekként került családjával együtt az Egyesült Államokba, de a háborút Tokióban élte át, utána került újra Amerikába. Apja biztatására zongorázni tanult, rangos zeneiskolába járt énekleckéket vett.

Az 50-es években New Yorkban az underground, avantgárd művészetek - zene, képzőművészet, irodalom - érdekelte. Sokféle zenei hatás érte, első saját szerzeménye, a Secret Piece 1955-ben jelent meg. Ugyanabban az évben férjhez ment, első férjétől 1962-ben vált el.

A 60-as évektől a hosszú, lobogó fekete hajú Yoko ismert személyiséggé vált művészkörökben. Yoko Ono számára is komoly változás volt, amikor 1966-ban egy londoni kiállításon megismerkedett John Lennonnal. A Beatles vezéregyénisége anyagilag is támogatta művészi ambícióit, Yoko Plus Me című londoni kiállítását neki ajánlotta.

John és Yoko 1968 nyarától együtt élt. Olyan időszakban kerültek össze, amikor a Beatles lendülete megtört. Yoko és a Beatles többi tagjának viszonya meglehetősen hűvös, Paullal kifejezetten ellenséges volt. Az enyhülés egészen az utóbbi évekig váratott magára.

A hetvenes években kettőjük kapcsolatáról elsősorban Lennon szóbeli és írásbeli közlései alapján tudott valamennyit a világ. Lennon menekülése Yokótól ismert történet volt, de az utóbbi években nyilvánosságra került dokumentumok szerint egyébként is feszültségekkel teli volt a viszonyuk. Yoko Ono zsarnokoskodott híres férje fölött, állítólag különélésük idején is ő maga gondoskodott szeretőről Lennon számára, miközben neki magának is volt partnere. Ezekkel a zűrös évekkel részletesen is foglalkozik Sebők János rockszakíró A Dakota-ház rejtélye című könyvében.

Közös lemezeik a hatvanas évek végétől jelentek meg, legsikeresebb albumuk a Live Peace In Toronto. Később is együtt készítették lemezeiket, amelyeken több közös szerzeményük mellett Yoko Onónak is volt önálló dala. Közös filmjeik, az Imagine és az Élj tovább nélkülem jól ismert Magyarországon is.

Yoko Ono viszonya ellentmondásos volt John első házasságából született fiával, Juliannel is, aki a lennoni örökség kiárusításával vádolta. Az utóbbi években megbékéltek. Yoko közben részt vállalt a kilencvenes évek Beatles-antológiáinak, 1998-ban pedig a négylemezes, 94 dalt tartalmazó John Lennon Anthology és a belőle készült válogatás megjelentetésében. Emellett járta a világot, festegetett, lemezeket is készített. Legutóbbi albumának címe - Yes, I am a Witch - talán önkritika?
Yoko Ono többször járt Magyarországon, a 80-as évek közepén koncertet adott. Lakást vásárolt Budapesten, magyar élettársával többször töltött itt néhány napot. Tavaly ősszel saját tervezésű, világítótorony-formájú emlékművet avatott Izlandon Lennon emlékére, amelyen 24 nyelven olvasható: Imagine Peace (Képzeld, béke van) felirat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását