2024. május 3. - Tímea, Irma

Kína saját tibeti lámával igyekszik megosztani a híveket

A kínai kommunista vezetés által a 11. pancsen lámává felkent lehet tibeti fiatal, Gyaltszen Norbu lehet a legfiatalabb, miniszteri rangú tisztségviselő az országban. Kína és Tibet független vallási vezetője, a dalai láma két különböző fiúgyermeket válasz
2008. február 17. vasárnap 15:41 - Hírextra
A dalai láma választottja hatéves korában eltűnt a nyilvánosság elől, ezért őt az emberi jogi szervezetek a legfiatalabb politikai fogollyá nyilvánították. Peking választottja, Gyaltszen Norbu szerdán töltötte be 18. életévét.

Nevük elhallgatását kérő, kormányközeli források szerint Gyaltszen Norbu most már felnőtt, szavazhat és szavazni is lehet rá, ezért akár már a jövő hónapban az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának tagjává válhat. A bizottság március 5-én tartja következő ülését, s tagjai a miniszterivel egyenértékű ranggal rendelkeznek.

Ha jóváhagyják a fiatal új pozícióját, szinte biztosan kiváltja a Nyugat rosszallását. „Nem lesz jó fogadtatása - jelentette ki Robbie Barnett, a New York-i Columbia Egyetem tibetológusa. „Úgy tűnhet, hogy a fiút felügyelet alatt tartják, ha csak nem kap elég teret ahhoz, hogy kialakítsa saját személyiségét és politikai stílusát, s ezzel megmutathatná, hogy valóban megérti, valamint sajátjának érzi a tibetiek érdekeit, és nem a kínai vezetés szerinti tibeti érdekeket képviseli” - tette hozzá Barnett.

A központi vezetés kinevezési szándékait jelzi az is, hogy Gyaltszen Norbu a múlt hónapban találkozott Vu Pang-kuoval (Wu Bangguo) a parlament elnökével. Vu a tibeti buddhizmus támogatására, valamint az anyaország, azaz a Kínai Népköztársaság egységének megőrzésére kérte fel őt, más szóval a kommunista párt irányvonalainak követésére.

A kínai hatóságok visszautasítják a vádakat, amelyek szerint házi őrizetben tartanák a dalai láma kinevezettjét, azt mondják, a fiú és családja nem akarja, hogy a nyugati média megzavarja nyugalmukat. A tibetiek szélhámosnak tekintik Peking választottját, aki egy 2006-os buddhista konferencián mutatkozott be a nyilvánosság előtt. Tavalyi lhászai híresztelések szerint ugyanis az igazi Gyaltszen Norbu öngyilkos lett, míg mások szerint külföldre menekült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását