2024. május 2. - Zsigmond

A viharos házasság egy napja

Isadora címmel mutat be musicalt március 8-án a budapesti Pinceszínház, a darab Isadora Duncan amerikai táncosnő és Szergej Jeszenyin orosz költő viharos házasságának egy napját mutatja be - tájékoztatta a színház az MTI-t.
2008. február 17. vasárnap 09:50 - Hírextra
Martin Sherman darabja nyomán a szövegkönyvet és a dalszövegeket Galambos Attila írta, a musical zenéjét Arany Tamás szerezte.

A mű a két szerző első közös darabja. Galambos Attila a Madách Színház sikerdarabjainak, köztük Az operaház fantomja, a Producerek, és az Édeskettes hármasban fordítójaként ismert, Arany Tamás pedig színművészként több teátrumban is fellép.

A megindító és mulatságos helyzetekben egyaránt bővelkedő musical Isadora Duncan és Szergej Jeszenyin viharos házasságának egy napját mutatja be, majd kirajzolódik egy ember portréja, aki a teljes széthullás perceiben is hisz abban, hogy valamit taníthat az emberiségnek - írta a darabról a Pinceszínház.

A színhely az amerikai táncosnő párizsi lakása, amely a leginkább egy bohémtanyára hasonlít, ahol a különböző nyelvet beszélő különös művészeknek köszönhetően olykor bábeli a zűrzavar.
Szergej Jeszenyin orosz költő 1921-ben Moszkvában, egy társaságban találkozott össze Isadore Duncan ír származású, amerikai táncosnővel, akivel egy pillanat alatt egymásba szerettek.

1922 májusában összeházasodtak, ezt követően Jeszenyin mindig elkísérte európai és amerikai turnéra induló feleségét. A szenvedély azonban hamarosan pusztítóvá vált, a költő jó párszor alaposan megverte Duncant, részeg indulatában számos hotelszobát is összetört, s a napi sajtó hamarosan a művész házaspár botrányaitól volt hangos.

Utolsó nyilvános összeveszésük után Jeszenyin összepakolt, s 1923 májusában Amerikából visszatért Moszkvába. 1925-ben, rövid kórházi kezelés után egy leningrádi szállóban felakasztotta magát, búcsúsorait saját vérével írta meg. Az asszony később, gyermekei elvesztése után, a francia tengerparton telepedett le. Nizzában érte a halál 1927. szeptember 14-én.

Az Isadora zenei világában a húszas évek Párizsának színes zenei forgataga jelenik meg a sanzontól a dzsesszen és a ragtime-on át egészen a Sztravinszkij, Debussy, Chopin nevével fémjelzett zenei korszakokig.

A Galambos Attila által rendezett musical szerepeiben Pápai Erika, Serbán Attila, Hűvösvölgyi Ildikó, Bajza Viktória, Kecskés Tímea, Sándor Dávid, Bereczky G. Zoltán látható-hallható. Zongorán Varga Bálint kísér.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását