2024. június 23. - Zoltán

Nem rúzsozzák ki a patkányokat

Csúcstechnológiás megoldásokkal próbálják helyettesíteni a tesztelésre használt állatokat a kozmetikai iparban az állatkísérletekre vonatkozó európai tilalmak hatására. A jövő kísérleti patkánya talán arra az átlátszó négyzetalakú üveglapkára fog hasonlít
2008. február 16. szombat 12:10 - Hírextra
A parányi üveglap leginkább egy mikroszkóptárgylemezre hasonlít, amely több száz emberi sejtkultúrával és különböző enzimekkel töltött fehér pontot tartalmaz. A lapkát arra tervezték, hogy a mérgező kémiai összetevőkre az emberi szervezet adta válaszokhoz hasonlóan reagáljon, és így az újabb átütő sikerű gyógyszerek illetve ránctalanító krémek elsődleges tesztjeinél a kísérleti állatokra sem lesz szükség.

Dordick és Douglas Clark, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora vezette kutatócsoport jövőre tervezi a lapkát piacra dobni, reményeik szerint az új technológiával olcsó és hatékony megoldást kínálhatnak az állatkísérletekkel szemben.

Senki sem tartja valószínűnek, hogy az új lapkával teljesen ki lehetne váltani a kísérleti állatokkal végzett teszteket, azonban a mérgező anyagok kiszűrésével a tesztállatokat megmenthetik a kellemetlen helyzetektől vagy akár a haláltól.

Az állati tesztek fontos szerepet töltenek be az új gyógyszerkészítmények hatékonyságának és emberre gyakorolt hatásának vizsgálatánál. Általában véve az állatokon végzett kísérletek szükségesek ahhoz, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatósága (FDA) hozzájáruljon a klinikai tesztekhez - mondta Taylor Bennett az amerikai orvosbiológiai kutatók szövetségének tudományos tanácsadója.

Az állatkísérletek ellenzőinek tábora főként a kozmetikai ipar tevékenységét nézi rossz szemmel, szerintük ugyanis értelmetlen fájdalmat okozni az állatoknak csak azért, hogy rúzsokat és a szemhéjfestékeket teszteljenek.

Az Európai Unióban 2009 márciusától tiltják be az állatkísérleteket a kozmetikai iparban, a lapkának azonban addig még számos vizsgálaton kell keresztülmennie. Az állatkísérleteket helyettesítő szenzoroknak is vannak határaik, különösen mikor egy termék hosszú távú használata során keletkező hatásokat vizsgálják, többek között annak meghatározását, hogy egy bizonyos összetevőből mekkora adag okozhat rákot.

A Dordick és Douglas fejlesztette lapka két részből áll, a MetaChip névre keresztelt rész egy, az emberi májban is megtalálható enzimet tartalmaz sorokba rendezve, a DataChip nevű ellendarabban pedig az enzimek elhelyezkedésével megegyező csoportokban - a tesztektől függően - élő emberi húgyhólyag-, máj-, vese-, szív-, hám- vagy tüdősejttelepek helyezkednek el. A szendvicsszerűen összeállított lapka az emberi szervezethez hasonlóan reagál a tesztelt vegyületekre. Ha a sejtek megállnak a növekedésben vagy elpusztulnak, az annak a jele, hogy a vizsgált anyag valamilyen toxint tartalmaz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását