2024. április 28. - Valéria

Negyven év alat félmillióan költöztek át

Negyven év alatt mintegy félmillió nyugatnémet települt át Kelet-Németországba - derült ki a Potsdami Egyetem hét éven át tartó kutatásának végeztével. A munka során eddig zárt titkosszolgálati archívumokhoz is hozzáférhettek.
2009. augusztus 30. vasárnap 08:59 - HírExtra
A nyugatról keletre költözés a mai napig "német tabutéma" - mondta a kutatás részleteiről beszámoló Bernd Stöver történész Düsseldorfban. Az NSZK helyett az NDK-t választók kétharmada 15 és 25 év közötti férfi, nagy részük kétkezi mesterember vagy munkás volt. A politikailag naiv embereket minden bizonnyal a szociális ígéretek, így például a garantált munka és az alacsony költségek csábították keletre - jegyezte meg Stöver.

Sok áttelepülő a náci diktatúra alatt élte gyerekkorát, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) által támasztott "kívánalmak" sem tudták elriasztani őket - mondta el Stöver. Hozzátette: voltak olyanok, akiket adósság vagy várható börtönbüntetés űzött a határ túloldalára, de akadtak, akik tanulni érkeztek az NDK-ba. Az esetek elhanyagolható hányadában települtek át azonban közvetlen politikai indíttatásból, ezekben az esetekben a keletnémet vezetés antifasiszta szólamai is közrejátszhattak - hangsúlyozta a Potsdami Egyetem kutatója. A szakember szerint az esetek és a számok azt mutatják, hogy a hidegháború politikai küzdelmei alig játszottak szerepet a németek magánéletében.

Stöver Zuflucht DDR (NDK oltalom) című könyvének középpontjában egyedi esetek állnak, közülük nem egy hírhedt történet, mint például a keletre menekülő RAF-terrorista, Inge Viett esete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását