2024. május 16. - Mózes, Botond

Bajnai Gordon és a tűzoltóautók

Több mint három milliárd forint értékben adott át tűzoltó járműveket önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok számára Bajnai Gordon miniszter pénteken Budapesten, a rendezvényen 41 frissen diplomázott tiszt tett tűzoltó fogadalmat.
2008. február 15. péntek 14:25 - Hírextra
A tűzoltóságot is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter 3,1 milliárd forint értékben 24 új tűzoltókocsit, valamint hat emelőkosaras gépjárművet adott át 26 tűzoltóság részére.
Általános célú tűzoltóautót - amelyek érteke egyenként 85 millió forint - három vidéki városi tűzoltóság kapott.

Összesen 18 tűzoltóság kapott a darabonként 90 millió forintba kerülő, négy köbméteres víztartályú gépjárműfecskendőből, a fővárosi tűzoltóság négy járműnek az indítókulcsát vehette át a minisztertől.

Emelőkosaras járműhöz, amelynek értéke egyenként 150 millió forint, hat tűzoltóság - köztük a főváros - jutott. Ezek a 42 méter magasságból is menteni képes járművek főként a panelházakban történt tűzeseteknél vethetők be.

Az új járműveket Bajnai Gordon, Ujhelyi István államtitkár és Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az emelőkosárba szállva ki is próbálta.
Bajnai Gordon a rendezvényen mondott beszédében emlékeztetett rá, hogy az elmúlt öt évben 17 milliárd forint értékben 162 új járművet, híradó-technikai eszközöket és védőfelszereléseket adtak át, 2010-ig pedig további 12 milliárd forint értékű beruházást terveznek.

Még az idén 13 magasból mentő gépjárművet kívánnak átadni a tűzoltóságok számára.
Dobson Tibor az MTI-nek azt mondta, a gépjárműfecskendők átlagéletkora országos szinten 9-10 év, míg a magasból mentő járműveké 15 év, ezért szükséges a járműpark frissítése.
Évente mintegy 3,5 milliárd forintból gazdálkodva tudják az igényeket kielégíteni, így 2010-ig a járművek mellett egyéni védőfelszereléseket is vásárolni fog a katasztrófavédelem a tűzoltóságok számára - tette hozzá.

A szóvivő megjegyezte, a legnagyobb beruházás 1997-ben történt, akkor egyszerre 174 új tűzoltó járművet tudtak átadni a tűzoltóságoknak.

Mint mondta, a beszerzéseket a biztosítóktól beérkező, és az azóta fél százalékkal 1,5 százalékra emelt vagyonbiztosítási finanszírozásból biztosítják.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza szocialista polgármestere beszédében példaértékűnek nevezte azt az 1995-ben hozott döntést, hogy létrejöhettek az önkormányzati tűzoltóságok, mert eddig nem tapasztalt technikai és személyi változások valósulhattak meg.

A Syma csarnokban rendezett ünnepségen 34 tűzoltó és hét most diplomázott polgári védelmis szakember vehette át tiszti kinevezését, majd a katasztrófavédelem teljes vezérkara, illetve a tűzoltóságot felügyelő tárca vezetése előtt tettek tűzoltó fogadalmat.

Bajnai Gordon a hétköznapok hőseinek nevezte a tűzoltókat, hozzáfűzve, az állampolgárok között ez a legelismertebb hivatás annak ellenére, hogy a magyar társadalom nem ismeri a tűzoltók életét.

A miniszter azt mondta: a technika fejlődése mellett a globális felmelegedés is új kihívásokat jelet a katasztrófavédelmi szakembereknek, ezért folyamatos tanulásra, továbbképzésre van szükség.
Megemlítette, hogy tavaly 60 ezer vonulásból 20 ezer alkalommal tűzesetnél kellett segédkezniük a tűzoltóknak, és 3.300 embert mentettek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását