2024. május 14. - Bonifác

A polgármester szereti a franciákat

"Szeretem Franciaországot" - hangoztatja fennen Tokió polgármestere, miután úton-útfélen franciaellenesnek nevezik egy megjegyzése miatt. Azt találta ugyanis egyszer mondani, hogy Moliere nyelve alkalmatlan matematikai számításokra.
2008. február 15. péntek 07:45 - Hírextra

Isihara Sintaro ebben a témában nem kér bocsánatot, ez nem szokása a japán politika keresetlen szavairól ismert fenegyerekének - csak magyarázza kijelentését.

"Még a francia nagykövet is azt mondta, hogy gondjai vannak, ha franciául számol" - bizonygatta nemrégiben a polgármester.

A francia nyelvről 2004 októberében tett vitatott megjegyzései óta Tokió polgármester-kormányzója franciaellenesnek számít a Japánban élő franciák közösségében. Huszonegy tanár és fordító már be is perelte, de a panaszukat decemberben elutasították.

"Szeretem Franciaországot és valamikor jó voltam franciából" - így a 75 éves Sintaro, akinek a barátja volt André Malraux francia író és Raymond Aron filozófus. Francia nyelvből szerzett egyetemi diplomát, s ő volt az első Japánban, aki lefordította a XIX. századi szerző, Auguste Villiers de l,Isle-Adam több novelláját. Azóta - állítja - mindent elfelejtett.

Mielőtt politikára adta volna a fejét, Isiahara Sintaro maga is sikeres író volt, több filmforgatókönyvet is jegyzett. Jól ismerte Francois Truffaut rendezőt, akivel közös filmjük is volt.

Hogy még jobban alátámassza, hogy nincs semmi baja a franciákkal, a hetvenes éveiben járó elegáns férfi, négy gyermek édesapja azt is elmesélte, hogy amikor a húszas éveiben járt, francia barátnője volt. - "Madagaszkárról érkezett. Egy pisztolyt kaptam tőle ajándékba. Sajnos, most már nagyon régi, nem működik" - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását