2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyertyafény Kínában

Mao-öltönyös távolságtartás helyett gyertyafényes vacsorával ünnepelnek Valentin-napján a kínai szerelmesek, a harminc évvel ezelőtt Kínában még a kézen a kézben járás is tabunak minősült, azóta parfümmel, csokoládéval és rózsákkal kedveskednek a párok eg
2008. február 14. csütörtök 19:41 - Hírextra

Egy héttel a kínai újév kezdete után a szerelmesek napjának tekintett Valentin-nap az áruházakban árleszállításokat, a szállásadóknak, éttermeknek és virágboltoknak pedig többletbevételt hozott.
A délkelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban található Vencsou (Wenzhou) városban annyi szerelmes kívánt házasságot kötni, hogy az anyakönyvi hivatalt a szokásosnál fél órával korábban nyitották ki, ezen a különleges napon pedig a válási papírokat nem lehetett benyújtani.
Az egyik pekingi napilap a vásárlóinak "vegyél egy lapot és kapsz hozzá egy rózsát" akcióval kedveskedett.

Ma már senki sem emlékszik arra pontosan, hogy Kínában mikortól kezdték ünnepelni a Valentin-napot, a 80-as évek elején a szerelemről nyíltan nem illett beszélni, s a szerelmesek ünnepét is inkább kissé becsmérlően a "szeretők napjának" fordították.

Néhány kínai nagyvárosban az illegálisan tevékenykedő magándetektívek a kétségbeesett feleségektől kapnak megrendeléseket, hogy a hűtlen férj kinek vásárolt, és kivel vacsorázott az ünnep alatt.

"A hideghullám miatt a rózsák elfagytak, ezért a szerelmesek inkább zellerrel és kínai hagymával ajándékozzák meg egymást" - olvasható abban a vicces SMS-üzenetben, amelyet a dél-kínai mobilszolgáltató előfizetői kaptak.

Jóllehet a hideg időnek már vége, a fagy okozta károk miatt a virágok ára a háromszorosára emelkedett.

A Valentin-nappal kapcsolatos viták, - hogy egyáltalán szabad-e Kínában egy ilyen nyugati ünnepnek ennyire hangsúlyosan jelentkeznie - még nem dőltek el. A hagyományőrző aktivisták egy saját, nyáron tartandó "szerelmesek napját" hoznának létre. Mindamellett sokan egyetértenek abban, hogy az egykori "Középső Császárság" már nem az az elszigetelt birodalom, mint ami egykoron volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását