2024. május 5. - Györgyi

Hol köttetnek a házasságok?

A rutinos anyakönyvvezető természetesen ismeri a házasságkötések csökkenéséről szóló statisztikákákat, s a népszerűsödő együttélési formák szaporodását, de munkájában e tények nem okoznak érezhető változást. Annál inkább a divat, amely olykor extrém külső
2008. február 13. szerda 10:34 - Hírextra

A házasságok az égben köttetnek - tartja a fáma, s ha hisszük is a mennyei szándékot, annak valóra váltásához a pap áldása, de legalább az anyakönyvvezető bejegyzése szükséges.

Dr. Csuport Gabriellát, aki 30 éve anyakönyvezető, méghozzá ugyanott, Budapest belvárosában, arról kérdeztük, mennyit változtak a házasságkötés külsőségei? Hiszen ma már egyre gyakrabban szaladgálnak a saját gyerekek az ifjú pár körül, háromból két házasság felbomlik, az asszonykák jobbára már megtartják a saját nevüket, 2009-től pedig jönnek a regisztrált élettársi kapcsolatok.
- Bizony, nagyot fordult a világ a pályakezdésem óta óta, de maga a házasságkötés ezt valahogy mégsem tükrözi. Ma is ugyanarról szól, mint mindig. Amiért házasságot kötnek, az nem változik: a hűség, a megbecsülés, a szeretet - mondja. - A divat már más ügy; a ruhák egyre szebbek, egyre drágábbak. Névválasztáskor is mind gyakoribb, hogy a nő megtartja a lánykori nevét, itt az ötödik kerületben főleg ez a jellemző, de egyre többen választják a kettős családnevet is.

Az amerikai filmek nyomán mostanában jött divatba a külső helyszíni esküvő. Erről minden önkormányzat önállóan dönt, az illetékes önkormányzat jegyzője adhat rá engedélyt. Mi - természetesen csak a kerületen belül - kimegyünk, de a helyszínnek is van egy szükséges kerete: címer legyen, ünnepélyes legyen, ne bámulják a járókelők. Így az anyakönyvvezető szentesítheti a frigyet szállodában, hajón, elegáns, szép helyeken, mint kerületünkben a Károlyi-kert vagy az Ybl Palota, de szabadtéren; a kertben vagy egy szökőkút közepén egyelőre azért mégsem lehet nálunk házasságot kötni. A rendezvényszervezők mostanában ezért "kamu" esküvőket szerveznek, és eljátsszák a házasságkötést, mint a minap Aggteleken, a cseppkőbarlangban - de valójában, hivatalosan nem történik meg! A násznép meg azt hiszi, hogy valódi, nagyszabású szertartáson vesz részt.

- Bizonyára önt is meg tudták lepni néhány extrém ötlettel a házasulni szándékozók...

- Igyekszünk igazodni az igényekhez, bár vannak, mindig is voltak, elrugaszkodott ötletek. Egyszer valaki egy esküvő alatt elbábozta Saint-Exupéry Kis hercegét, egy katonaláda mögül. Még olyat is kértek, hogy az anyakönyvvezető legyen ott a templomi esküvőn is!

- Érződik munkájukban, hogy kimennek a házasságkötések a divatból?

- Hogy kevesebb a házasságkötések száma, azt a statisztikából tudjuk, de a mindennapokban ezt nem érezzük. Most is van már augusztusra lekötött időpontunk.

Lehet, hogy a házasság intézményét végül az menti meg, hogy házasságot kötni ugyanúgy szeretünk, mint elődeink?

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását