2024. május 8. - Mihály

Elkelt a Fradi!

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) érvényesnek és eredményesnek nyilvánította az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlatát, amelyet az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt hatodik pályázatra nyújtott be.
2008. február 13. szerda 11:24 - Hírextra
Az NVT január 23-án döntött az Üllői úti FTC-ingatlan értékesítési eljárásának újabb, immár hatodik kiírásáról. A zártkörű pályázatra azok a cégek kaptak meghívást, amelyek az előző öt esetben már pályáztak vagy kaptak meghívót. Január végéig mind a 13 meghívott pályázó átvette az írásos anyagot, közülük hárman - a Sheffield Unitedet is birtokló brit üzletember, Kevin McCabe budapesti érdekeltségébe tartozó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. mellett a Neuchatel Financial Ltd. és a ECHO-Building Ingatlanhasznosító Kft. - nyújtották be a dokumentációt február 9-ig.

Az NVT a pályázatokat szerdán értékelte, eszerint a három ajánlat közül kettő - a Neuchatelé és az ECHO-Buildingé - a pályázati kiírásnak sem formai, sem tartalmi szempontból nem felelt meg, az Esplanade-é viszont igen.

A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA előírásainak. Az FTC Zrt. részvénycsomagját 800 millió forint értékben megvásárolja, az FTC létesítményhasználati jogát 1,5 milliárd forint plusz áfa értékben megváltja, mindkét esetben "engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira".

Vállalja továbbá, hogy az FTC számára 25 éves határozott időtartamra biztosítja a stadion használatát, amely használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyárbevételének 25 százaléka.

"Az Esplanade Kft. vételár-ajánlata a megadott területre bruttó 3.035.304.000 FT., ami 283.984.000 Ft-tal, azaz 10,3 százalékkal magasabb, mint a korábban tett ajánlata" - áll a közleményben.
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az MTI-hez eljuttatott dokumentumban kitér arra: "a Tanács határozatát követően az FTC feladata lefolytatni az Esplanade Kft-vel a tárgyalásokat a stadion felújítását, a részvénycsomag, valamint a létesítményhasználati jog adás-vételét illetően. Az MNV Zrt. haladéktalanul megkezdi az Esplanade Kft-vel az ingatlan adás-vételi szerződésének előkészítését. A szerződés aláírására az FTC és Esplanade között megkötendő három szerződés aláírását követően kerül majd sor".

Az NVT ülésén tanácskozási joggal részt vettek az FTC képviselői, és - tűnik ki a közleményből - kifejezték teljes egyetértésüket a tanács döntésével.

I. pályázat (2005. november 16.-2006. február 14.)
    --------------------------------------------------
    A Ferencváros ingatlanjának vagyonkezelői jogára első ízben 2005. november 16-án írt ki pályázatot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Az egyetlen pályázó a TDZ Kft. volt, ám nem tudta teljesíteni a feltételeket a 2006. február 13-ig szabott határidőig, így a pályázat eredménytelenül zárult.

    II. pályázat (2006. április 28.-augusztus 7.):
    -----------------------------------------------
    Ezúttal a spanyol Torre Rioja Madrid SA pályázott, amelyet az eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A KVI 2006. augusztus 8-i közleménye szerint érvényes, de eredménytelen volt a pályázat. Akkori sajtóinformációk szerint nem volt rendben a spanyolok bankgaranciája, s vagyonkezelési jog helyett tulajdonjogot kértek.

    III. pályázat (2007. június 27.-szeptember 17.):
   
    Noha három cég is megvásárolta a pályázati dokumentációt, egyikük sem tett ajánlatot az FTC Üllői úti stadionja és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának megvásárlására, így eredménytelenül zárult a pályázat.

    IV. pályázat (2007. szeptember 18.-október 31.):

    Egy belga cég és a Kevin McCabe által fémjelzett Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. pályázott, ám mindkét jelentkezést érvénytelennek minősítette a KVI, miután - sajtóinformációk alapján - egyikük sem fizette be a 400 millió forintos ajánlattételi biztosítékot.

    V. pályázat (2007. november 7.-2008. január 16.):
   
    Az ötödik pályázat egyik érdekessége az volt, hogy a KVI érvényesnek minősítette az angol pályázatot, ám a megszűnő szervezet utódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. később érvényesnek, de eredménytelennek ítélte azt. Az indoklás szerint a pályázatban egymilliárd forinttal kisebb ajánlat szerepelt, mint a kiírásban, illetve a pályázó nem vállalta, hogy kifizeti a Ferencváros részvényeiért járó 800 millió forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását