2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Átalakul a rezidensképzés?

Az Egészségügyi Minisztérium át kívánja alakítani a rezidensképzést, az átalakítás egyik oka, hogy a rezidensi helyekre jelentkezők képzését a rendelkezésre álló költségvetési keretből nem lehet finanszírozni - mondta el a szaktárca szakállamtitkára szerd
2008. február 13. szerda 20:43 - Hírextra
Rapi Katalin hozzátette: Magyarország uniós tagságából adódóan nem csak hazai diákok jelentkeznek rezidensi képzésre, hanem a többi tagállamból is.
Mint mondta, a változtatás iránya, hogy a hiányszakmák felé orientálják az orvosjelölteket, továbbá erősíteni kívánják azt, hogy egy-egy orvostanhallgató jobban kötődjön ahhoz az intézményhez, ahol szakorvosi idejét tölti.

A minisztériumi tájékoztató anyag szerint a jelenleg a rezidensi állások egy részét olyan szakmákban hirdetik meg, illetve olyan képzőhelyeken jelennek meg a jelöltek, ahol az orvosellátottság megfelelő, illetve túlkínálat van, ugyanakkor a mostani rendszer nem ösztönzi a jelölteket, hogy hiányszakmákat válasszanak.
Szeretnénk elérni, hogy a keretszámokat ne egy bizottság határozza meg, hanem a kórházak, amelyek vezetői jobban tudják, mely szakmákban van orvoshiány - mondta Rapi Katalin. A képzési struktúra jelenlegi rendszere jó, azon nem kell változtatni - tette hozzá. Tehát marad a kétéves törzsképzési idő, amelyre ráépül a szakgyakorlati idő.

A minisztériumi tájékoztató szerint a jelenlegi rezidensi rendszerbe 750 orvos, 150 fogorvos és 300 gyógyszerész kerül be, tehát a kétéves periódust figyelembe véve évente mintegy 2.200 orvosjelölt dolgozik.
A dokumentumban leírtak szerint a minisztérium a központi költségvetésből a szakképesítés megszerzéséhez a jelöltet foglalkoztató intézmény által pályázat útján elnyerhető támogatást nyújt, amelyből a kórház fedezheti a szakorvos-jelölt kötelező kirendelésének időtartamára a költségeit.
Hiányszakmák esetében, azok meghatározása után, a kórházak pályázhatnak a támogatott állásokra, megjelölve, hogy teljesen vagy részben támogatott képzésre pályáznak-e. A kórházak által elnyert állásokra pályáznak az szakorvosjelöltek, így már szakképzésük ideje alatt kötődnek az intézményhez, illetve tanulmányi szerződést kötnek a kórházzal, vállalva azt, hogy képzésük befejeztével meghatározott ideig ott dolgoznak tovább.

Változás lenne továbbá, hogy a központi gyakornoki rendszerből kimaradó általános orvosok önköltségi alapon bekapcsolódhatnak a gyakornoki képzésbe. (A jelenleg hatályos szabályozás ezt csak a fogorvosok és a gyógyszerészek esetében engedi meg.)
A háziorvosi képzésben a támogatási rendszer nem változna - mondta a szakállamtitkár.
Több képviselőnek az volt a véleménye, hogy az új finanszírozási rendszert csak 2009-től kellene bevezetni. Rapi Katalin válaszában azt mondta, a végleges szabályozásnál figyelembe veszik a képviselők véleményét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását