2024. május 4. - Mónika, Flórián

Animációk a vitrinben

Rajzos filmhíradós részleteket, bábanimációs filmeket, valamint az animációs mozgóképekhez használt bábfigurát is láthatnak az érdeklődők a budapesti kArton Galéria és Múzeumban csütörtökön nyíló tárlaton - mondta el Lázár Eszter, a tárlat egyik kurátora
2008. február 13. szerda 16:00 - Hírextra
A magyar animáció - műhelyek a két világháború között című kiállítás a jelzett időszakban működött animációs filmműhelyekre és stúdiókra fókuszál.

A kurátor kifejtette: a március 15-ig látogatható tárlaton hangsúlyosan szerepel az úgynevezett Jaschik-iskola, ahonnan a legtöbb eredeti rajz, forgatókönyv, akvarell fennmaradt. E műhely készítette el egyebek mellett a Kiskakas című magyar népmese első változatát, amelynek forgatókönyve és grafikai tervei is megtekinthetők a kiállításon. Emellett bemutatják az 1915-ben alapított Kruppka filmgyárban dolgozott Kató-Kiszly István eredeti rajzait és diáról készült fotóit, valamint Bortnyik Sándor plakátját is.

A közönség a Magyar Filmiroda alkotójától, Valker Istvántól rajzfilmet, John Halastól Állatfarm címmel szintén rajzfilmet, Georges Páltól reklámfilmet, továbbá oktató filmeket és rajzos filmhíradós részleteket is láthat - tette hozzá a kurátor.

Lázár Eszter elmondta azt is, hogy Az élet vize című animációs filmhez használt, egyetlen még fennmaradt bábot is kiállítják. Megemlítette, hogy a kArtonban a műhelyek bemutatása mellett ízelítőt adnak a tárgyalt korszak reklámfilmes zenéiből is.

Lázár Eszter rámutatott arra, hogy az animációt történeti kontextusba helyező kiállítást tudomása szerint még nem rendeztek. Véleménye szerint a tárlaton az animációfilmes szakma számára is vannak újdonságok.

A kiállított anyagot a Magyar Nemzeti Filmarchívumtól, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettől, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményétől, továbbá örökösöktől és magángyűjtőktől kölcsönözték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását