2024. április 26. - Ervin

UNESCO-tisztségviselők a Tudomány Világfórumán

UNESCO-tisztségviselők közvetlenül is részt vesznek a Tudomány Világfóruma (WSF) szervezésében, amelyet immár negyedik alkalommal rendeznek meg a magyar fővárosban - tájékoztatta az MTI-t Hámori József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.
2008. február 12. kedd 18:47 - Hírextra

A tudós, aki egyben a Magyar UNESCO Bizottság elnöke is, abból az alkalomból nyilatkozott, hogy hétfőn Vizi E. Szilveszter, az MTA elnökének társaságában tárgyalt Párizsban a WSF előkészítéséről Macuura Koicsiróval, az UNESCO főigazgatójával és Walter Erdelen főigazgató-helyettessel.
"Megállapodtunk, hogy a rendezvény legfelsőbb vezetésében, az irányítóbizottságban Walter Erdelen képviseli az UNESCO-t, a szervezőbizottságban pedig Musztafa El Tayeb igazgató. Hasonlóan megállapodtunk, hogy a következő, a két bizottság közös ülését április második felében Budapesten rendezzük" - mondta Hámori József.

Ismertetése szerint a következő WSF 2009-ben "nem egy egyszerű Tudomány Világfóruma lesz, hanem visszatekintés az 1999-es világkongresszusra", amelyet Budapesten tartották, s amelynek Hámori József volt az elnöke.

"Megállapodtunk, hogy Ten Years After (Tíz év múltán) címmel az akadémia és az UNESCO közösen rendezi meg a WSF ezen szekcióját" - mondta.

Az MTA alelnöke ugyancsak fontos mozzanatnak nevezte, hogy az UNESCO nevelésügyi világkongresszusa, amelyet júniusban rendeznek Párizsban, egyben a budapesti világfórum előkészítője lesz.

"Az UNESCO vezetői nagy örömmel fogadták a fenntartható fejlődést, mint a WSF központi témáját, azzal a megjegyzéssel, hogy további szekciókra kell bontani ezt a problémakört. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ehhez a kérdéshez az innováció is szorosan kapcsolódik, tehát lesz egy külön innovációs szekció. Külön szekció foglalkozik a fiatalokkal, ahogy az úgynevezett fejlődő világ problémáival is. Budapesten tartja ülését a Harmadik Világ Akadémiája (TWAS). Tavaly novemberben ezért vett részt a Tudomány Világfórumán Mohamed Hasszan, a TWAS igazgatója, hogy felmérje, lényeges, vagy nem lényeges ez a rendezvény számukra. Nagyon pozitív volt a véleménye, nagyon hasznosnak tartotta, így testületileg itt lesznek" - mutatott rá Hámori József.
Mint kifejtette, tekintettel a Tíz év múltán című rendezvényre az UNESCO 8-10 ország tudományügyi minisztere részvételével külön alkonferenciát is szervez, ahol az Európából, Ázsiából, Amerikából érkező tárcavezetők "felmérik, hogy ez alatt az évtized alatt merre haladt a tudomány, s mit várnak a következő évek fejlődésétől.

"Szóba került az államfők fóruma, is amelyet Sólyom László köztársasági elnök a jövő évi világfórumon meg akar ismételni. Felmerült azonban, hogy 2009-ben ne csak +zöld problémákról+ essen szó, hanem tágabb legyen a találkozó tematikája" - összegezte Hámori József.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását