2024. május 5. - Györgyi

Nemzetközi klubot indított a magyar intézet

Florence Hartmann, a hágai nemzetközi törvényszék egykori főügyészének szóvivője volt hétfőn az első vendég az Európai Kulturális Intézetek Egyesülete (EUNIC) brüsszeli klubjában, amely a magyar intézetben ezzel kezdte meg működését.
2008. február 12. kedd 22:03 - Hírextra

Az első klubesten Carla del Ponte, a volt Jugoszlávia háborús bűnöseit fölkutató és elítélő hágai nemzetközi törvényszék egykori főügyészének szóvivőjével, Florence Hartmann-nal beszélgetett Alain France újságíró, a Le Soir, a Radio Suisse és a Le Point tudósítója.

Egyúttal bemutatta Hartmann Béke és bűnhődés című, most megjelent könyvét, amely belső információkon alapuló döbbenetes beszámoló a hágai törvényszék munkájáról, belső konfliktusairól, a nagyhatalmak sajátos érdekeiről, ellentéteiről és megalkuvásairól. Mindarról szól a könyv, ami miatt a boszniai vérengzések több felelőse, köztük a leginkább keresett két háborús bűnös, Ratko Mladic és Radovan Karadzic mindmáig elkerülte a felelősségre vonást. Florence Hartmann szerint a bűnök föltárása, a felelősök megnevezése és megbüntetése nélkül sehol, így Boszniában sem lehet tartós béke.

Petőcz András, a magyar intézet igazgatója a klub ötletgazdája. A klubhálózat ugyanis azért jött létre, hogy a tagállamok kulturális intézeteinek uniós befolyását erősítse a kultúrák párbeszéde, a kultúra és a migráció, illetve a többnyelvűség által. Az igazgató most az EUNIC alelnöke, majd szeptembertől az elnöki posztot veszi át - tájékoztatta a brüsszeli intézet az MTI-t.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását