2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

Pataky Klári és Frenák Pál kapta idén a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére, népszerűsítésére alapított Lábán Rudolf-díjat, amelyet kedden adtak át Budapesten.
2008. február 12. kedd 14:40 - Hírextra

A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről elnevezett szakmai elismerést, amelyet a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház alapított, harmadik alkalommal ítélték oda.

A MU Színház díját Pataky Klári kapta "Nagyon jól vagyok, lszi ne keress" című koreográfiájáért, a Trafó díját pedig Frenák Pálnak ítélte a szakmai zsűri "Instinct" című darabjáért.

A független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló zsűri a 2007-es évben Magyarországon bemutatott táncelőadásokból összesen 10 produkciót nevezett a két Lábán Rudolf-díjra.

A két díjazott alkotáson kívül versenybe szállhatott A tavasz ébredése (Debreceni Csokonai Színház, rendező-koreográfus: Horváth Csaba), A T.E.S.T. (MU Színház-KET-GKImpersonators, koreográfus: Gergye Krisztián), az Üvegbura (Budapest Tánciskola, koreográfus: Hadi Júlia), az EX-IT 2 (Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió Együttese, koreográfus: Kun Attila), az In your eyes my face remains (Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió Együttese, koreográfus: Lukács András), a Tér-forma-nyelv (MU Terminál, koreográfus: Fodor Zoltán), a Hic et nunc (MU Színház, Magenta II., koreográfus-előadó: Kovács Gerzson Péter), és az Altera pars (Közép-Európa Táncszínház, koreográfus: Virág Melinda).

A zsűri ezek közül titkos szavazással választotta ki, hogy melyik produkció alkotója kapja meg a Trafó által felajánlott 1,5 millió forintot, illetve a MU Színház 500 ezer forintos pénzdíját, melyet a művészek következő előadásuk elkészítéséhez használhatnak fel.

A Lábán Rudolf-díjat tavaly Réti Anna és Horváth Csaba vehette át. Réti Anna a MU Színház díjával járó pénzösszeget a Közép-Európa Táncszínház Éjszakai műszak című darabjára fordította, amelynek bemutatója április 26-án lesz a MU Színházban. Horváth Csaba saját társulatával, a Fortedanse-szal április 4-én Debrecenben, április 18-án pedig a Trafóban mutatja be a kortárs művészeti központ pénzdíjának felhasználásával készült Kalevala című előadást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását