2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem az energiastratégiára

Az ország új energiapolitikai koncepcióját az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága sem találta általános vitára alkalmasnak hétfői ülésén.
2008. február 11. hétfő 13:50 - Hírextra

A 2020-ig érvényes energia-keretstratégia országgyűlési határozati javaslatáról a bizottság 10 kormánypárti képviselő támogató és 10 ellenzéki politikus elutasító szavazata mellett döntött. A szocialista Kis Péter László és Karsai József tartózkodott.

Az indítványt több más kormánypárti képviselő is erősen bírálta, jelezvén, hogy a végszavazáson a koncepciót megfelelő módosító indítványok hiányában már nem fogja támogatni.

A javaslatot a múlt héten már a környezetvédelmi bizottság is leszavazta.

A felszólaló képviselők ellenzéki- és kormánypárti oldalról egyaránt azt kifogásolták, hogy a kormány az indítvány kidolgozásakor nem teremtette meg a feltételeket az érdemi vitához.

Ángyán József (Fidesz) kifejtette: a kormány a társadalom egyetértése nélkül dönt olyan kérdésekben, mint az atomenergia vagy a megújuló energiaforrások jövőbeli felhasználása, holott együtt kellene határozni arról, hogy merre tovább.

A képviselő szavai szerint a kormány különböző gazdasági-energetikai lobbicsoportok bediktálása alapján vázolta fel a jövőképet, amihez most országgyűlési jóváhagyást kér, hogy aztán arra ezek az érdekcsoportok hivatkozni tudjanak.

Font Sándor, a bizottság fideszes elnöke fájlalta, hogy amíg a kormány "különböző intézkedéseinek népszerűsítésére nem sajnál milliárdokat, addig ilyen fontos kérdésekben a vitát nem találja fontosnak, kötelességét letudja különböző koncepciók internetes közzétételével.

Herbály Imre, a bizottság szocialista alelnöke azt kérte a kormányt főosztályvezetői szinten képviselő előterjesztőktől, hogy legközelebb ilyen fontos kérdésekben a társadalmi vita ne csak az interneten, hanem a civil szervezetek meghívásával, szóbeli konzultációkra alapulva történjen.

Az alelnök kritikát fogalmazott meg a koncepció időzítésével kapcsolatban is. Felelőtlenségnek nevezte, hogy az energiapolitikáról az éghajlatvédelmi politika véglegesedését megelőzően születik döntés, szerinte az összhang megteremtése miatt be kellene várni a kormány által márciusra tervezetet, másik dokumentumot.

Medgyasszay László (KDNP) annak tolmácsolását kérte a kormány előterjesztőitől, hogy a következő bizottsági üléseken már ne szakmai, hanem politikai szintű képviselete legyen a témának.

A bizottság felszólaló képviselői kevésnek találták a koncepcióban a megújuló energia, azon belül is a mezőgazdasági termeléssel összefüggő energiaforrások szerepét. Az anyag lehet hogy elegendő az energiapolitikával foglalkozók számára, de agrárpolitikusoknak nem - mondta Herbály Imre.

Gordos Péter, a GKM főosztályvezetője jelezte, hogy az alternatív energiaforrásokkal egy heteken belül kormány elé kerülő megújuló energia alstratégia foglalkozik majd. Erre alapulva év végére készül el egy megújuló energia program, ami már a konkrét intézkedéseket tartalmazza.

A főosztályvezető kitért arra, hogy heteken belül a kormány elé kerülhet az energiahatékonysági cselekvési terv is. Ennek a programnak a végleges verzióját a kormánynak tavaly június végéig kellett volna Brüsszelbe kiküldenie, ám akkor csak egy előzetes anyagot juttattak el - mondta képviselői kérdésre reagálva.

A főosztályvezető utalt arra, hogy az EU azóta kötelezettségszegési eljárást indított, mert a végleges anyagot december végéig sem tudta a kormány elküldeni, pedig addig kapott haladékot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását