2024. április 29. - Péter

Kaszparov beolvasott Putyinnak

Gari Kaszparov egykori sakkvilágbajnok ismét alaposan beolvasott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Az Anna Politkovszkajáról szóló film vasárnapi ősbemutatóján Berlinben ugyanis az orosz ellenzéki szemére vetette a Kremlnek, hogy része volt az újságírónő m
2008. február 11. hétfő 14:54 - Hírextra

"Napjaink Oroszországában ilyen megbízást csak a Kreml felső köreihez tartozó személy adhatott" - mondta Kaszparov, utalva a rezsimet bíráló Anna Politkovszkaja újságírónő 2006 októberében eddig tisztázatlan körülmények közt történt meggyilkolására. Az "Ein Artikel zu viel" (A kelleténél egy cikkel több") című filmet a "Cinema for Peace" jótékonysági gála keretében vetítették a Berlinale hivatalos programján kívül.

"Még mindig reméljük, hogy megtalálják a gyilkost és remélem, hogy sok orosz is látja ezt a filmet" - mondta az újságírónő fia, Ilja Politkovszkij. Anna lánya, Vera és testvére, Jelena is ott ült a közönség soraiban.

Ott volt az ősbemutatón Joschka Fischer egykori német külügyminiszter és Catherine Deneuve is, aki a francia nyelvű változatban a történteket elbeszéli.

A 83 percig tartó megrendítő film azokon az interjúkon alapszik, amelyeket Eric Bergkraut dokumentfilmes felvett. Ő 2002 és 2004 között többször is beszélt az orosz újságírónővel az emberi jogoknak Csecsenföldön történt megsértéséről. A történet azzal a feltevéssel zárul, hogy Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök egyetértett a gyilkosság elkövetésével. Politovszkaja halála előtt írt utolsó cikkében azokkal a rémtettekkel foglalkozott, amelyeket Kadirov Moszkvához hű milíciája elkövetett.
Február 20-án a dokumentumfilmet rövidítve sugározza a 3sat, teljes hosszában pedig a sat1 televízió.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását