2024. április 27. - Zita

A magyar tudomány helyzete és a módosítások

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága hétfői ülésén a magyar tudomány helyzetéről szóló beszámolókat, illetve az egyes társadalombiztosítási szabályokra vonatkozó törvénymódosítási javasla
2008. február 11. hétfő 14:58 - Hírextra

A magyar tudomány helyzetéről szóló két beszámoló a 2003-2004., illetve a 2005-2006. évekre vonatkozik. A vitában Bernáth Ildikó (Fidesz) bizottsági alelnök fontosnak tartotta annak ösztönzését, hogy a vállalkozások nagyobb arányban vegyenek részt az innovációban, a kutatásban, a fejlesztésben.

Az egyes társadalombiztosítási szabályokra vonatkozó törvénymódosítási javaslat két témakörrel foglalkozik. Egyrészt az 1 és 2 forintos érmék bevonásával összefüggésben a társadalombiztosítási és szociális kifizetések kerekítésével, illetve a korkedvezményes nyugdíjazás szabályaival.

Az utóbbi témakör lényege, hogy az autóbusz-közlekedésben megszűnik a típusfüggőség és 2010. december 31-ig a vezetett jármű típusától függetlenül vehetik igénybe a gépkocsivezetők a korkedvezményes nyugdíjat. A Volán társaságoknál és a BKV-nál körülbelül 17 ezer autóbuszvezető dolgozik, de közülük csak kevesen vezetnek olyan korszerű járművet, amelynél jelenleg nem vehető igénybe a korkedvezmény a kormányzati előterjesztés szerint.

Kiss Ferenc (MSZP) képviselő hivatkozott a szakszervezetekkel kötött egyezségre, amely szerint mielőbb, de legalább január 1-jéig kellett volna hatályba léptetni a módosítást. A kormányzat által javasolt május 1-jei hatályba léptetést későinek tartotta, szerinte a munkáltatóknak nem kellene erre ennyi felkészülési idő. Mint mondta: módosító indítvány beadását fontolgatja, hogy legalább március 1-jén lépjen hatályba a módosítás.

A bizottság elfogadta munkatervét. Az erről folytatott vitában Bernáth Ildikó javasolta kiegészítő pontként, hogy keressék fel a Központi Statisztikai Hivatalt, ismerkedjenek meg a munkaerő-piaci felmérést készítőkkel, a felmérés módszertanával. A javaslatot Simon Gábor (MSZP) elnök támogatta azzal a kiegészítéssel, hogy hívják meg erre az ülésre a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szakembereit is, mert ennél az intézménynél is foglalkoznak a munkaerő-piaci elemzésekkel. A bizottság ezekkel a javaslatokkal együtt támogatták a munkatervet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását