2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hamis a kormányfővel készült interjú!

Nem hitt saját szemének Ivo Sanader horvát kormányfő, amikor meglátta a Jutarnji List című zágrábi napilap hétvégi számában a vele készült hamis interjút.
2008. február 11. hétfő 22:30 - Hírextra
Eképpen kommentálta a miniszterelnök a kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökségi ülése előtt az esetet, hozzátéve:" a naptáramhoz siettem, hogy ellenőrizzem, talán április 1-jei tréfáról van szó, de azt láttam, hogy még februárt mutat a naptár. Senkivel sincs kapcsolatom a lapnál, senkivel nem váltottam SMS-t, a Jutarnji Listtől se nem kaptam, se nem küldtem drótpostán levelet". A kormányfő szavai a Nacional című hetilap online kiadásában jelentek meg hétfő délután.

A Nacional magazin újságírója volt korábban az a 23 éves fiatalember, aki Sanader miniszterelnököt eljátszotta a Jutarnji List tudósítójának.

Legalább 100 írása jelent meg a magazinban Viktor Zahtilának, aki egyébként az Iskorak nevű melegegyesület vezetőségének tagja. Azt állította a napilapnak adott interjújában, hogy Milena Zajovic újságírónő lakásáról küldte el a hamis Sanader-interjút. Az ifjú "tollforgatónő", aki a konkurens Vecernji Listnél dolgozik, korábban a Nacionalnál volt és ő is a melegegyesület aktivistája, viszont azt állította, hogy Zahtilát csak látásból ismeri.

Mindenesetre a Vecernji List és a hamis interjút leközlő Jutarnji List is bocsánatot kért a miniszterelnöktől és az olvasóktól.

Viktor Zahtila újévi jókívánságot küldött SMS-ben Ivo Sanader kormányfő nevében találomra éppen a Jutarnji List tudósítójának, Davor Butkovicnak, aki ezek után február 6-án interjút kért a "miniszterelnöktől". A fiatalember belement a játékba, és írásban kérte a kérdéseket az újságírótól.
Zahtila azt állítja, hogy sehová nem írta alá Sanader nevét, az interjút összerakta a miniszterelnök korábbi interjúiból, és akkor csodálkozott el legjobban, amikor szombaton a kioszkban meglátta a Jutarnji List címoldalán "A szerb radikálisok létezése további ok arra, hogy csatlakozzunk a NATO-hoz" címmel az interjút. Vasárnap jelentkezett a lapnál és mindent elmondott.

Zdenko Duka, a Horvát Újságírók Egyesületének elnöke óvatlan, amatőr munkának jellemezte a miniszterelnöki álinterjút. Azt mondta, hogy Davor Butkovic óriási hibát követett el azzal, hogy nem keresett meg senkit a miniszterelnökségről, ellenőrzés nélkül leadta a lapnak az írást, nem beszélve a Jutarnji List szerkesztőiről, akiknek egy kormányfői interjút komolyabban kellett volna kezelniük. "Mindazonáltal ez az ügy rossz fényt vet újságírásunkra" - tette hozzá az elnök, akinek szavait a Horvát Rádió és Televízió, valamint a Hina hírügynökség angol kiadása is közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását