2024. április 30. - Katalin, Kitti

Angol tájszólással beszélő tálib harcosok

Ékes birminghami és észak-angliai tájszólásban beszélő tálib harcosokat hallgattak le a brit királyi légierő (RAF) felderítői Afganisztánban. A magas rangú RAF-forrásokat idéző beszámoló szerint ez bizonyítja, hogy mind több brit születésű muszlim utazik
2008. február 11. hétfő 14:00 - Hírextra

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap hétfői beszámolója szerint az afgán légtérben folyamatosan járőröző, az ellenség rádióforgalmazásának lehallgatására és zavarására alkalmas Nimrod felderítő repülőgépek hangrögzítő személyzete az utóbbi időben arra lett figyelmes, hogy a megfigyelt tálib egységek egyes tagjai egymás közti rádióbeszélgetéseikben a helyi pastu nyelvről időnként "sima angolra" váltanak, mégpedig a Birmingham környékén beszélt "brummie", illetve észak-angliai, főleg Bradfordra és vidékére jellemző akcentussal.

A magas rangú RAF-forrásokat idéző beszámoló szerint ez bizonyítja, hogy mind több brit születésű muszlim utazik Afganisztánba, és a tálibokhoz csatlakozva harcol a brit hadsereg ellen.

A The Sun forrásai szerint a brit tálibok rendszerint akkor váltanak át "tiszta bradfordi és West Bromwich-i" kiejtésű angolra, amikor egy-egy kifejezés nem jut eszükbe a helyi nyelvjárásban.

A nagy-britanniai muszlim közösség egyes csoportjainak radikalizálódása nem új jelenség. A 2005. július 7-i londoni öngyilkos merényletsorozatot, amelyben 52-en haltak meg - és amely az első ilyen jellegű terrortámadás volt brit földön - szintén Angliában született és nevelkedett muszlim fiatalok követték el.

Biztonsági szakértők ennek akkor rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak, mondván: az iszlám terrorizmus e fajtája igen nehezen felderíthető, mivel addig minden gyanú felett álló, a külső elhárítás által nem ismert brit állampolgárok az elkövetők.

A 2005-ös londoni merényletek egyik szervezője és végrehajtója például Leedsben dolgozott megbecsült általános iskolai tanárként, és rendkívüli népszerűségnek örvendett a gyerekek és a szülők körében egyaránt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását